Skoči do osrednje vsebine

Minister Počivalšek slavnostni govorec na slovesnosti pri Ruski kapelici

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem, rusko delegacijo pod vodstvom namestnika predsednika Sveta federacij Konstantinom Kosačevim, nadškofom Ruske pravoslavne cerkve Ruszkijem Tihonom, županom Očine Kranjska Gora Janezom Hrovatom, predstavniki društva Slovenija Rusija ter ostalimi visokimi gosti udeležil tradicionalne spominske slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

Častno pokroviteljstvo nad letošnjo spominsko slovesnostjo pri Ruski kapelici je prevzel minister za gospodarski razvoj in tehnologijo ter sopredsednik rusko-slovenske Medvladne komisije Zdravko Počivalšek, ki je vse prisotne pozdravil s slavnostnim govorom.

»Slovenija je kompetentna sila, da odigra pomembno vlogo povezovalca. Tukaj ima naša država dovolj znanja in še več gospodarskih rezultatov, da se aktivno vključi v to igro velikih. Kombinacija naše zgodovine in našega dolgoročnega gospodarskega napredka na samem zahodu slovanskega sveta, nam daje pogum, da se ponudimo za točko prijateljstva in miru,« je povedal minister Počivalšek.

Ob letošnji 105. obletnici gradnje Ruske kapelice, ki je leta 1916 zasula ruske vojne ujetnike ob gradnji vršiške ceste, so visoki gostje postavili žalne vence pri kapelici in naznanili Dan slovensko-ruskega prijateljstva, ki se bo od zdaj naprej praznoval ob tej slovesnosti. Gre za dogovor, ki sta ga dosegla predsednika Ruske federacije in Slovenije in ki je bil ta teden tudi uradno potrjen na srečanju predsednika Pahorja z veleposlanikom Rusije v Sloveniji Nj. Eksc. Timurjem Ejvazovom. 

Prihodnje leto praznujemo tudi 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov z Rusko federacijo, ki ni zgolj prijateljska in diplomatska, vendar tudi zelo pomembna gospodarska partnerica Slovenije.