Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Kustec na otvoritvi Olimpijskih iger v Tokiu

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je kot predstavnica Slovenije in predsedujoča Svetu EU za šport danes udeležila otvoritvene slovesnosti olimpijskih iger v Tokiu.

Ministrica prof. dr. Kustec: »Srečno in uspešno 54 olimpijskim in 7 paraolimpijskim športnicam in športnikom, ki bodo v Tokiu zastopali slovenske barve

Letošnje olimpijskega igre v Tokiu bodo zaradi pandemije covid-19 z enoletnim zamikom in pod posebnimi pogoji potekale med 23. julijem in 8. avgustom 2021. Ministrica prof. dr. Simona Kustec, ki se iger med 22. in 26. julijem udeležuje kot predstavnica slovenske vlade in kot predsedujoča Svetu EU za šport, je ob začetku olimpijskih iger dejala: »Olimpijske in paraolimpijske igre so simbol povezovanja in združevanja v najplemenitejšem smislu. Prepričana sem, da bomo pod sloganom letošnjih olimpijskih iger »Združeni v čustvih« priča mnogim nepozabnim športnim zgodbam. Ponosni smo, da srce iger in olimpijskega gibanja barvajo prav temeljna načela evropskih vrednot športa, ki se združujejo v odprtosti, sodelovanju, solidarnosti in poštenosti. Vem, da bodo prav športniki kljub zahtevnim okoliščinam, pod katerimi se letos odvijajo olimpijske igre v Tokiu, celemu svetu dajali dodatni in prepotreben navdih in zgled. Moč športa je brezmejna, saj simbolno kaže na pomen najboljšega in najbolj odločnega, kar potrebujemo ljudje za naše vsakdanje življenjske zmage.«

Ob tem je ministrica posebno pozornost namenila tudi skrbi za zdravje v športu in v tej povezavi še posebej spoštovanju ukrepov in pomenu cepljenja v boju proti covid-19. 

V času obiska se bo ministrica Simona Kustec ob upoštevanju strogih ukrepov ogledala tudi  športna tekmovanja slovenskih športnic in športnikov, med drugim kolesarstva, športnega streljanja, juda, kajaka in kanuja ter tekme slovenske košarkarske reprezentance z Argentino. 

V imenu Republike Slovenije ter slovenskega predsedstva Svetu EU je ministrica vsem športnicam in športnikom na olimpijskih in paraolimpijskih igrah dala zavezo srčne navijaške podpore ter jim zaželela odlične rezultate in izvedbo tekmovanj v skladu z olimpijskimi in hkrati načeli Evropskega modela športa – spoštovanja, solidarnosti, poštene igre, integritete in zdravega duha v zdravem telesu.

Na Olimpijskih igrah tudi o Evropskem modelu športa in slovenskem predsedovanju

Ministrica prof. dr. Simona Kustec se je kot predsedujoča Svetu EU za šport danes še pred uradno otvoritvijo olimpijskih iger udeležila srečanja ministrov, pristojnih za šport, iz celega sveta in jih nagovorila. Izpostavila je evropski model športa ter pozitivno sporočilo, ki ga šport in športniki prenašajo celotnemu svetu v boju proti pandemiji.

Bilateralno se bo v naslednjih dneh, na teme evropskega modela športa ter prednostnih nalog slovenskega predsedovanja Svetu EU, srečala tudi z japonskim in turškim ministrom za šport ter z namestnikom generalnega direktorja mednarodnega olimpijskega komiteja Perejem Mirojem. Izpostavila bo zlasti pomembnost približati in omogočiti dostopnost ukvarjanja s športom vsem, šport kot vseživljenjsko telesno aktivnost, vključevanje vanj za otroke in mladino, starejše, ranljive družbene skupine, pa vse do profesionalnega in vrhunskega športa. Namen športa naj bo od skrbi za lastno zdravje in kvaliteto življenja, do večje vključenosti v družbo in poklicnih ciljev, v vseh primerih pa ob spoštovanju temeljnih načel in vrednot kot so solidarnost, odprta tekmovanja, poštena igra, spoštovanje in integriteta.