Skoči do osrednje vsebine

Minister se je na obisku v občini Škocjan seznanil s tamkajšnjo romsko problematiko

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je skupaj z generalnim direktorjem policije dr. Antonom Olajem in pomočnikom direktorja Policijske uprave (PU) Novo mesto Andrejem Zbašnikom obiskal občino Škocjan in se seznanil s tamkajšnjo romsko problematiko ter dosedanjimi aktivnostmi Policije za izboljšanje varnosti ljudi in premoženja na območjih z romskimi naselji. Na območju PU Novo mesto je sicer 29 romskih naselij, v katerih živi okoli 3500 prebivalcev.

Kot je dejal minister, je romska problematika zelo pomembna. Izrazil je zadovoljstvo zaradi dialoga in aktivnosti, ki tečejo med tamkajšnjo romsko skupnostjo in pristojnimi organi.

V novomeški policijski upravi menijo, da delo z romsko skupnostjo terja multidisciplinarni pristop. Tako izvajajo vrsto preventivnih in represivnih aktivnosti za izboljšanje varnostne problematike, s katerimi žal še ni bil dosežen želeni učinek. Sogovorniki so se strinjali, da je pri ureditvi sobivanja z romsko skupnostjo pomembno sodelovanje lokalnega okolja in vseh pristojnih institucij. »Policija se bo skladno z veljavno zakonodajo še naprej trudila, da bo ustrezno obravnavala vsako kršitev ali kaznivo dejanje in da bo v okvirih svojih pristojnosti izvedla vse potrebno, da se bodo občani počutili čim bolj varno,« je ob tem dejal minister in dodal, da bodo »vse prihodnje aktivnosti še naprej vodene v sodelovanju z ostalimi subjekti in državnimi organi, odgovornimi za reševanje tovrstne problematike. Delo Policije pa bo tudi v prihodnje temeljilo na izvajanju vseh ukrepov iz Nacionalnega programa ukrepov za Rome (NPUR) za obdobje 2017–2021 in 2021–2030«.