Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 16. julija 2021.

Močan veter

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 14.36 je v naselju Šentjanž pri Dravogradu močan veter odkril streho gospodarskega poslopja. Poškodovano streho na površini dveh kvadratnih metrov so prekrili gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Šentjanž.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 13.43 sta se v ferati Mojstrana - modra, občina Kranjska Gora, zaplezala planinca. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Mojstrana so nepoškodovana planinca rešili in na klasični način pospremili v dolino.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 17.27 se je v kanjonu Grmečica, občina Bohinj, pri spustu poškodoval občan. Na kraju so poškodovanca oskrbeli gorski reševalci GRS Bohinj. V Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana ga je prepeljala posadka s helikopterjem Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipa GRS na Brniku.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.58 si je na poti iz Cerknega v Labinje, občina Cerkno, pohodnik zlomil nogo. Poškodovanca so na kraju oskrbeli gorski reševalci GRS Tolmin in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Idrija.

Ob 18.14 si je v Žagi, občina Bovec, obiskovalec ziplajna zvil gleženj. Člani GRS Bovec so ponesrečenca na kraju oskrbeli in ga prenesli do Žage, kjer so ga prevzeli reševalci Zdravstveni dom (ZD) Tolmin, ki so ga peljali na zdravljenje v šempetrsko bolnišnico.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 13.14 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika prepeljala obolelo osebo iz Spodnje Rečice, občina Rečica ob Savinji, v UKC Ljubljana.

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Novo mesto

Ob 14.27 so na območju Kočevskih Poljan, občina Dolenjske Toplice, pogrešali osebo. Pomoč policistom pri iskanju starejše pogrešane osebe so nudili vodniki reševalnih psov Kinološke zveze Slovenije in Zveze reševalnih psov Slovenije, ki so skupaj s policisti in občani preiskali širše območje in nepoškodovano osebo naši okoli 16.15.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.41 so na cesti v Rogatcu v smeri proti Hrvaški trčila tri osebna vozila. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nudili prvo pomoč ponesrečencem do prihoda reševalcev NMP Šmarje pri Jelšah, ki so nato tri poškodovane osebe na kraju oskrbeli in prepeljali v nadaljnjo oskrbo v celjsko bolnišnico.

Izpostava Koper

Ob 13.57 sta na cesti med Strunjanom in Valeto v občini Piran trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, nudili prvo pomoč poškodovani osebi in odklopili akumulator na vozilu. Poškodovano osebo je na kraju oskrbela ekipa NMP in prepeljala na nadaljnje zdravljenje v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

Ob 17.16 sta v naselju Jagodje, občina Izola, trčila motorno kolo in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so zavarovali kraj nesreče. Poškodovanega motorista so na kraju oskrbeli in nato prepeljali v SB Izola reševalci NMP.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.55 je v naselju Šentvid pri Lukovici, občina Lukovica, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in trčilo v drevo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, PGD Blagovica in Prevoje so zavarovali kraj nesreče, z vpojnimi sredstvi posuli po vozišču razlite motorne tekočine in odklopili akumulator. Voznico osebnega vozila so na kraju oskrbeli reševalci NMP Domžale.

Ob 19.04 so na Pijavi Gorici, občina Škofljica, trčila tri vozila. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Pijava Gorica so zavarovali kraj nesreče, reševalci NMP pa so pregledali udeležene osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.59 je v naselju Travnik, občina Cerkno, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in se pri tem prevrnilo na streho. Gasilci PGD Idrija so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali po vozišču razlite tekočine ter nudili pomoč delavcem avto vleke in policistom.

 

Požari v objektih

Izpostava Brežice

Ob 17.41 je v Osredku pri Krmelju, občina Sevnica, strela udarila v gospodarski objekt površine 400 kvadratnih metrov. Objekt je zagorel, požar pa se je razširil na stanovanjski in pomožni gospodarski objekt. Gasilci PGD Šentjanž, Tržišče, Boštanj in Sevnica so požar pogasili, stanovanjski objekt začasno prekrili in vse objekte pregledali s termo kamero. V požaru je bilo uničeno orodje v gospodarskem objektu, gospodarsko poslopje, del stanovanjskega objekta in pomožni gospodarski objekt. Gasilci so ob pomoči domačinov z uporabo mehanizacije iz gospodarskega objekta odstranili 50 ton sena. Dežurni delavec Elektra Celje je odklopil elektriko.

Izpostava Celje

Ob 5.21 je na Ljubečni, občina Celje, v podjetju zagorelo v kalilnici. Zaposleni so požar pričeli gasiti pred prihodom gasilcev PGD Ljubečna in Poklicne gasilske enote (PGE) Celje, ki so pogasili požar, preprečili širjenje požara preko ventilacijskega sistema, preventivno prezračili in pregledali okolico s termovizijsko kamero ter pasivno požarno zaščitili okolico objekta. Gasilci so tudi nudili pomoč pri odstranjevanju poškodovanega ventilacijskega sistema.

Ob 18.06 je v Grižah, občina Žalec, strela udarila v drevo, ki je zagorelo. Posredovali so gasilci PGD Griže, ki so požar pogasili, drevo podrli in razžagali ter ga odmaknili na varno površino.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 15.22 je v naselju Bojsno, občina Brežice, gorela suha trava na obcestni brežini. Požar na površini okoli 150 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Globoko.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.19 je na Letališki cesti v Ljubljani gorela baraka velikosti približno 5x5 metrov. Požar, ki je poškodoval tudi sosednjo barako in mejno leseno ograjo, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.08 je na Cesti Proletarskih brigad v Mariboru gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci JZ GB Maribor in z vodo preventivno polili tudi preostalo suho travo v bližini pogorišča.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.32 sta v naselju Dolga Vas, občina Lendava, zagorela suha trava in strnišče. Požar na površini okoli 4000 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Lendava in Dolga Vas.

Izpostava Ptuj

Ob 16.49 so v Stogovcih, občina Majšperk, gasilci PGD Ptujska gora pogasili nepogašeno kurišče, iz katerega se je valil dim.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Celje

Ob 13.09 je bil na Opekarniški cesti v Celju v objektu zaznan vonj po plinu. Gasilci PGE Celje so z detektorjem izmerili prisotnost nevarnih plinov, vendar izmerjene vrednosti so bile normalne. Gasilci so preventivno prezračili vse prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 11.20 so v naselju Zgornji Razbor v občini Slovenj Gradec gasilci PGD Slovenj Gradec v dolžini približno kilometra odstranili del zemljine, ki je bila onesnažena zaradi razlitega olja.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 14.05 so na Trgu svobode v Črnomlju našli neeksplodirano ubojno sredstvo. Pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Ljubljansko – Gorenjske in Dolenjske regije sta topovsko granato kalibra 80 mm, avstro-ogrske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne uničila na varnem kraju. Obveščene so bile pristojne službe.

 

Nenačrtne motnje, omejitve, prekinitve, oskrbe

Izpostava Brežice

Ob 22.41 je v naselju Vranje v Sevnici prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo. Okvaro so odpravili dežurni delavci Elektro Celje.

Izpostava Novo mesto

Okoli 19. ure je v občini Črnomelj prišlo do prekinitve oskrbe z električno energijo na 20 transformatorskih postajah. Okvaro so odpravili dežurni delavci Elektro Ljubljana.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 12.10 so Na Zelenici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP Celje pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila.

Ob 21.59 se je v Stenici v občini Vitanje čez cesto podrlo drevo. Gasilci PGD Vitanje so s tehničnim posegom odstranili podrto drevo iz vozišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 21.11 je na območju Idrijske Bele, občina Idrija, voznik osebnega vozila pri vzvratni vožnji zapeljal čez rob makadamske ceste in obtičal. Na cesto so ga izvlekli prostovoljni gasilci PGD Idrija.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorili

Po podatkih Agencije Republike Slovenije za okolje bodo v soboto čez dan še nastajale padavine, deloma nevihte, ki bodo pogostejše na vzhodu in jugovzhodu. V vzhodni in jugovzhodni Sloveniji lahko tako do sobote zvečer ob nalivih pade od 50 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, ob tem so možna razlivanja hudourniških vodotokov.

Geološki zavod Slovenije obvešča, da je v soboto in nedeljo (17. 7. 2021 in 18. 7. 2021), zaradi napovedanih povečanih količin padavin, povečana verjetnost pojavljanja zemeljskih plazov v vzhodni in osrednji Sloveniji. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci območij, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na pojavljanje sprememb na tleh, objektih in pobočij. Še posebej naj bodo pozorni na pojavljanje svežih razpok, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na zastajanje vode. Podrobnejša navodila so dostopna na spletnih straneh Geološkega zavoda Slovenije: https://www.geo-zs.si/?option=com_content&view=article&id=111.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/