Skoči do osrednje vsebine

Slovensko predsedstvo se bo zavzelo za okrepitev področja raziskav, ki so motor razvoja in predpogoj za konkurenčnost Evrope

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je danes na Odboru Evropskega parlamenta za inovacije industrijo, raziskave in trg (ITRE), predstavila prednostne naloge slovenskega predsedovanja s področja raziskav.
Ministrica prof. dr. Kustec v dvorani Evropskega parlamenta.

Ministrica prof. dr. Kustec je v Bruslju predstavila prednostne naloge slovenskega predsedovanja s področja raziskav. | Avtor: MIZŠ

Novo upravljanje Evropskega raziskovalnega prostora za večje učinke za državljane
Ministrica je kot osrednjo prednostno nalogo izpostavila prenovo Evropskega raziskovalnega prostora (ERA) z jasnim namenom, da postane bolj učinkovit: »V novem upravljanju ERA bomo usmerili naša prizadevanja v ukrepe, ki bodo omogočili odporno in konkurenčno Evropo v prihodnje. Zato je potrebna okrepitev področja raziskav, ki pa je možna samo s sodelovanjem in povezovanjem vseh deležnikov. Želimo, da se zastavljeni cilji hitreje prevajajo v rezultate in učinke za državljane.«

Sprejem partnerstva za meroslovje
Partnerstvo za meroslovje je eno od prioritet slovenskega predsedstva, saj ima ravno meroslovje ključno vlogo pri razvoju novih tehnologij. Zato je ministrica poudarila, da si bo slovensko predsedstvo prizadevalo za uspešno sodelovanje in čimprejšnje sprejetje tega partnerstva.

Boljši pogoji za raziskovalce
Ministrica prof. dr. Kustec je poudarila, da je naš cilj izboljšanje pogojev za raziskovalce: "Želimo si, da se Uredba o ustanovitvi skupnih podjetij v okviru programa Obzorje Evropa čim prej sprejme in omogoči boljšo raziskovalno okolje." Ob tem je izpostavila, da je 13. julija Svet že sprejel Uredbo za področje superračunalnikov, ki omogoča visoko kakovostno infrastrukturo, pogoj za hitrejši razvoj.

Mednarodno sodelovanje in napoved neformalnega ministrskega srečanja
Med pomembne prioritete slovenskega predsedstva sodi tudi mednarodno sodelovanje, ki je zelo pomembno za učinkovit Evropski raziskovalni prostor. Ministrica je poudarila pomen globalnega pristopa in napovedala sprejem Sklepov o mednarodnem sodelovanju, v katerih bomo opredelili sodelovanje s tretjimi državami in pridruženimi državami. O pomenu in globalnem pristopu k raziskavam bo govora tudi na neformalnem ministrskem srečanju, ki ga gosti ministrica 19. julija na Brdu.

Z evropskim komisarjem Schmittom o pomenu Vseživljenjskega učenja
Na delovnem obisku v Bruslju se je ministrica dr. Kustec srečala tudi z evropskim komisarjem za zaposlovanje in socialne pravice Nicolasom Schmitom in mu predstavila poudarke Resolucije za izobraževanje odraslih, ki jo pripravlja slovensko predsedstvo. Oba sta poudarila pomen vseživljenjskega učenja in nujno umeščanje novih kompetenc in veščin v šolski sistem. Podpredsedniku Evropske komisije za spodbujanje evropskega načina življenja Margaritisom Schinasom pa je ministrica predstavila prioritete predsedovanja in ga povabila na naše dogodke v Sloveniji.

Za vse dodatne informacije vam je na voljo uradna govorka Ministrstva za izobraževanja, znanost in šport Maja Krušič Šega (maja.krusic-sega@gov.si, +386 51 367 733).