Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. julij 2021

Močan veter

Izpostava Postojna

Ob 2.07 podrto drevo pred naseljem Dolenje pri Jelšanah v smeri Ilirske Bistrice. Drevo je odstranil delavec cestnega podjetja.

Izpostava Ptuj

Ob 10.31 se je v Malem Brebrovniku v občini Ormož na cestišče podrlo drevo. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Ivanjkovci so s pomočjo krajana drevo razžagali in odstranili ter počistili cestišče.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Ljubljana

Ob 11.47 si je pri sestopu z Velike planine od Zelenega robu proti Šimnovcu v občini Kamnik, pohodnica poškodovala gleženj. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kamnik so z nihalko in terenskim vozilom prišli do ponesrečenke in jo prepeljali v dolino, kjer so jo prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik.

Izpostava Kranj

Ob 20.17 je v Triglavski zahodni steni, občina Kranjska Gora, padajoča skala poškodovala nogo alpinistu. V jutranjih urah 14. julija so posredovali reševalci GRS Mojstrana, Tržič, dežurna ekipa Gorsko reševalna zveza Slovenije (GRZS) in helikopterska posadka Slovenske vojske. Na kraju so oskrbeli poškodovanega alpinista in ga skupaj s soplezalko prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Jesenice.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.28 se je v Bike parku v Kranjski Gori, poškodoval kolesar. Reševalci GRS Kranjska Gora so poškodovanega oskrbeli in prepeljali do ceste, kjer so ga prevzeli reševalci NMP in ga prepeljali na zdravljenje v SB Jesenice.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 18.02 si je na plezališču v Javorju, občina Črna na Koroškem, plezalec poškodoval nogo. Posredovali so reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem, ki so ga na kraju oskrbeli in odpeljali v Splošno bolnišnico Slovenj Gradec.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Kranj

Ob 17.23 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra iz SB Jesenice prepeljala s helikopterjem obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Ljubljana

Ob 7.03 so v ulici Na postajo v Velikih Laščah, gasilci PGD Velike Lašče, do prihoda ekipe NMP nudili pomoč občanki, ki je doživela epileptični napad.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Brežice

Ob 20.44 se je v naselju Globoko, občina Brežice, osebno vozilo prevrnilo na streho. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Krško so zavarovali in osvetlili kraj nesreče, odklopili akumulator na vozilu, nudili pomoč policiji in delavcem vlečne službe. V nesreči poškodovani osebi so na kraju oskrbeli reševalci NMP Brežice in ju prepeljali v nadaljnjo oskrbo v SB Brežice.

Izpostava Celje

Ob 19.34 je v naselju Gorica pri Slivnici, občina Šentjur, osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, s tehničnim posegom iz vozila rešili poškodovanega voznika, odklopili akumulator in očistili vozišče. Poškodovanega voznika so na kraju oskrbeli reševalci NMP Šmarje pri Jelšah in Šentjur.

Izpostava Koper

Ob 20.00 sta v naselju Dragonja, občina Piran, trčili osebni vozili. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in nudili pomoč reševalcem NMP, ki so v nesreči poškodovane sebe oskrbeli na kraju.

Izpostava Ljubljana

Ob 9.49 sta v sta v križišču Zgornjem Petelinjeku v občini Lukovica trčila osebno vozilo in motor. Gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale in PGD Blagovica so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorja, nevtralizirali iztekle motorne tekočine in oskrbeli poškodovanega motorista do prihoda reševalcev NMP.

Ob 11.02 sta trčili osebni vozili na cesti proti Polomu v občini Kočevje. Na kraj so odšli gasilci PGD Kočevje, ki so s tehničnim posegom rešili eno osebo iz vozila. Odklopili so akumulatorja na vozilih, posuli cestišče z vpojnim sredstvom ter pomagali pri prenosu poškodovanih oseb do reševalnega vozila, s katerim sta bili prepeljani v nadaljnjo oskrbo.

Ob 13.17 sta v Ortneku v občini Ribnica čelno trčila kamion in osebno vozilo. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator ter nevtralizirali razlite tekočine. Poškodovanega so pregledali reševalci NMP.

Ob 14.44 sta v Mednem v občini Ljubljana trčili osebni vozili. Na kraj so odšli gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so oskrbeli poškodovane osebe do prihoda reševalcev ter posuli cestišče z vpojnim sredstvom.

Ob 14.59 sta na avtocesti med Vrhniko in Logatcem trčila kombinirano in tovorno vozilo. Gasilci PGD Dolnji Logatec in Stara Vrhnika so zavarovali kraj, odklopili akumulator, posuli razlite motorne tekočine in pomagali reševalcem NMP. Ena oseba je bila poškodovana.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.01 sta v Narcisni ulici v Veržeju trčili osebni vozili, v nesreči se je poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Ljutomer. Poškodovano osebo so reševalci NMP Ljutomer prepeljali v Splošno bolnišnico Murska Sobota.

Izpostava Novo mesto

Ob 5.29 se je v Uršnih selih, občina Novo mesto, voznica z osebnim vozilom prevrnila na streho. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in postavili vozilo na kolesa. V nesreči ni bilo poškodovanih.

Izpostava Trbovlje

Ob 20.22 je na cesti Zagorje – Čolnišče v občini Zagorje ob Savi osebno vozilo zapeljalo z vozišča. Gasilci PGD Zagorje-mesto in PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, nudili pomoč reševalcem NMP pri iznosu ponesrečenca iz vozila in odstranili plinsko jeklenko, ki je bila poškodovana v nesreči. Na kraju je bila prisotna policija. V času intervencije je bila cesta zaprta.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.10 je na Obrtni ulici v Horjulu gorelo osebno vozilo in nadstrešek pod katerim je bilo vozilo parkirano. Posredovali so gasilci PGD Horjul, ki so pogasili nadstrešek velikosti 5x6 metrov in vozilo ter obvarovali stanovanjski objekt v neposredni bližini.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.38 je v kraju Slaptinci, občina Sveti Jurij ob Ščavnici, zaradi strele nastal manjši požar na gospodarskem poslopju. Posredovali so gasilci PGD Slaptinci in Sveti Jurij ob Ščavnici.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Maribor

Ob 8.05 so gasilci JZ GB Maribor posredovali na avtocesti pri razcepu Dragučova v občini Pesnica, kjer je po trčenju v zaščitno ograjo zagorelo osebno vozilo. Gasilci so zavarovali kraj nesreče, pogasili manjši požar na vozilu, odklopili akumulator in posuli iztekle motorne tekočine na cestišču z vpojnimi sredstvi.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 19.14 je v naselju Brnica, občina Žalec, v sadovnjaku zagorela pokošena trava. Požar so pogasili gasilci PGD Kasaze–Liboje.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.15 sta v naselju Krkovo nad Faro v občini Kostel zaradi samovžiga zagorela trava in gnoj. Požar na površini okoli 5 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Fara.

Ob 21.26 je na ulici Ob Savi v Ljubljani gorel kup vej in papirja. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vižmarje-Brod so požar pogasili ter območje pregledali s termovizijsko kamero.

Izpostava Novo mesto

Ob 21.19 je pri naselju Dobrava pri Škocjanu, občina Škocjan, gorel večji kup smeti in plastike. Požar so pogasili gasilci PGD Dobrava.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.57 so v kraju Nova vas pri Slovenskih Konjicah zaradi trka osebnega vozila v obcestni kamen na cestišče iztekale motorne tekočine. Galici PGD Slovenske Konjice so zavarovali kraj intervencije, posuli razlite motorne tekočine z vpojnim sredstvom, počistili cestišče in nudili pomoč vlečni službi pri odvozu vozila.

Izpostava Murska Sobota

Ob 16.15 je v Ravenski ulici v Odrancih tovorno vozilo pri obračanju predrlo rezervoar z gorivom, iz katerega je izteklo gorivo na cestišče. Posredovali so gasilci Industrijska gasilska enota (IGE) Lendava, ki so počistili cestišče v dolžini približno 50 metrov.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Brežice

Ob 8.09 so na Dobovski cesti v Brežicah posredovali gasilci PGD Brežice, kjer so iz okvarjenega dvigala rešili eno osebo.

Izpostava Celje

Ob 8.36 so na Železarski ulici v Štorah gasilci PGD Štore pomagali reševalcem NMP pri dvigu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 9.13 je v objektu na Cesti maršala Tita na Jesenicah v okvarjenem dvigalu ostala ujeta oseba. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so jo s tehničnim posegom rešili iz dvigala.

Ob 12.09 je v stanovanju na Cankarjevi ulici v Radovljici iztekala voda. Posredovali so gasilci PGD Radovljica in zaprli vodo.

Ob 19.20 je v naselju Virmaše, občina Škofja Loka, voda zalila kletne prostore stanovanjske hiše. Gasilci PGD Virmaše – Sv. Duh so odmašili kanalizacijski odtok in tako omogočili, da je voda odtekla. Na kraju je bil prisoten tudi delavec komunalnega podjetja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.42 so gasilci GB Ljubljana posredovali na Mencingerjevi ulici v Ljubljani, kjer so odprli vrata osebnega vozila, v katerem je bil zaklenjen otrok.

Ob 15.39 so gasilci GB Ljubljana na Glavarjevi ulici v Ljubljani s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem je bila onemogla oseba. Z reševalnim vozilom so jo prepeljali v nadaljnjo oskrbo.

Izpostava Maribor

Ob 7.42 je v Benediškem Vrhu, Občina Benedikt, zaradi močnejšega sunka vetra delno odkrilo gospodarski objekt za spravilo sena. Gasilci PGD Benedikt so na kraju s pomočjo lestev namestili manjkajoče strešnike.

Ob 8.41 so v naselju Studenice v občini Poljčane v jarku ob poti opazili negibno osebo. Posredovali so gasilci PGD Poljčane, ki so osebo prenesli iz jarka in do prihoda reševalcev NMP Slovenska Bistrica izvajali temeljne postopke oživljanja.

Ob 14.54 so gasilci JZ GB Maribor ob prisotnosti policije s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja na Partizanski cesti v Mariboru, v katerem se je nahajala obolela oseba. Predali so jo v oskrbo reševalcem NMP.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.56 so gasilci PGD Idrija posredovali v Beblerjevi ulici v Idriji, kjer so iz okvarjenega dvigala s tehničnim posegom rešili osebo ujeto v dvigalu.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Meteorološko stanje in napoved

Meteorološko stanje in napoved je dostopno na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

 

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/warning/