Skoči do osrednje vsebine

Vladni in sindikalni predstavniki pred poletjem še enkrat skupaj na seji pogajalske komisije

Na zadnji pogajalski seji pred poletnimi počitnicami sta se danes sestali vladna in sindikalna pogajalska skupina.

Kot je po srečanju povedal namestnik vodje vladne pogajalske skupine Peter Pogačar, so na seji uskladili spremembe pravil glede napredovanja javnih uslužbencev in položajnega dodatka pri gasilcih. Prav tako so začeli dialog glede usklajevanja vrednosti plačnih razredov in se dogovorili, da ga bodo nadaljevali v septembru.

Na dnevnem redu je bila tudi predstavitev Analize o izplačevanju dodatkov v času prvega vala epidemije, od 12. marca do 31. maja. Pogačar je v tej zvezi dejal, da je analiza pokazala, da je bil največji delež dodatkov izplačan na področjih zdravstva, socialnega varstva in javnega reda, kar kaže na to, da so bili dejansko dodatki izplačani v največji meri v tistih dejavnostih, ki so bile najbolj rizične in tudi prekomerno obremenjene. Dodal je še, da je priprava trajala dalj časa zaradi želje po kvalitetnih podatkih, po njegovih besedah pa gre za kompleksno analizo, kjer so predstavljeni podatki o masi, številu zaposlenih, ki so prejemali dodatke, povprečni zneski izplačanih dodatkov ter podatki o proračunskih uporabnikih, ki so jih izplačevali.

Sindikati javnega sektorja so se z analizo na današnji pogajalski seji seznanili ter podali nekaj prvih mnenj, sicer pa se bo razprava o njej nadaljevala v septembru, potem, ko jo bodo sindikati tudi podrobneje pregledali in podali morebitne pripombe. Ko bo končna verzija analize potrjena, predvidoma na eni od naslednjih pogajalskih sej, bo tudi javno objavljena na Portalu plač.