Skoči do osrednje vsebine

Svet EU sprejel uredbo EuroHPC

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Svet Evropske unije je sprejel uredbo o ustanovitvi Skupnega podjetja za evropsko visoko zmogljivostno računalništvo (EuroHPC), ki pomembno prispeva k strateški avtonomiji EU in uresničevanju evropskega raziskovalnega prostora.

»Cilj je jasen: doseči želimo, da bi Evropa na področju superračunalništva postala vodilni akter v svetovnem merilu. Tako se bomo lažje spoprijemali s svetovnimi izzivi ter hitreje zagotovili zeleni in digitalni prehod EU,« je ob sprejemu poudarila ministrica prof. dr. Simona Kustec. Uredba je podlaga za krepitev raziskovalnih in inovacijskih zmogljivosti, razvoj ekosistema superračunalnike infrastrukture in pridobitev superračunalnikov svetovnega razreda s pomočjo skupnega podjetja.

To omogoča razširitev uporabe superračunalniške infrastrukture na veliko število javnih in zasebnih uporabnikov. Podpira tudi zeleni in digitalni prehod ter razvoj ključnih znanj in spretnosti za evropsko znanost in industrijo. Nova uredba je bila usklajena z večletnim finančnim okvirom EU za obdobje 2021–2027, kar bo skupnemu podjetju omogočilo uporabo sredstev iz programov EU, kot so Obzorje Evropa, Digitalna Evropa in Instrument za povezovanje Evrope. Obenem upošteva tehnološki razvoj v zadnjem času, kakršnega predstavlja kvantno računalništvo.

Dodatne informacije: Uredba EuroHPC