Skoči do osrednje vsebine

Sprejetje Uredbe Sveta o ustanovitvi Skupnega podjetja za evropsko visokozmogljivostno računalništvo

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Uredba Sveta predstavlja pravno podlago, ki bo omogočila nadaljnje financiranje, razvoj in širitev mreže Skupnega podjetja za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (angleško: The European High Performance Computing Joint Undertaking - EuroHPC), katere del je tudi superračunalnik Vega, vzpostavljen na Institutu informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru v okviru projekta HPC-RIVR.

Že v uvodu v PSEU je bila sprejeta Uredba Sveta o ustanovitvi Skupnega podjetja za evropsko visokozmogljivostno računalništvo (HPC), ki je nadomestila in razveljavila istoimensko uredbo iz leta 2018. Uredba predstavlja ključno pravno podlago, ki mreži EuroHPC omogoča črpanje sredstev iz novih programov EU kot so Obzorje Evropa, Digitalna Evropa in Instrument za povezovanje Evrope (CEF).

Skupaj s prispevki držav članic in zasebnih partnerjev, uredba mreži EuroHPC omogoča črpanje sredstev v višini 7 milijard EUR. Uredba je izjemnega pomena tudi neposredno za Slovenijo, saj je superračunalnik Vega, ki je bil vzpostavljen na Institutu informacijskih znanosti (IZUM) v Mariboru, ena od sedmih raziskovalnih infrastruktur, ki sestavljajo mrežo EuroHPC.