Skoči do osrednje vsebine

Možnost uporabe pretečenih osebnih izkaznic na območju Slovenije

Zakon o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije COVID-19 med drugim omogoča tudi možnost uporabe osebne izkaznice, ki ji je sicer že potekla veljavnost.

Navedeno velja le za osebne izkaznice, ki jim je veljavnost potekla od 29. 3. 2020, če v tem času ni prišlo do spremembe osebnih podatkov, navedenih na dokumentu. Torej le v primeru, če državljan od 29. 3. 2020 ni spremenil svojega osebnega imena, naslova ali drugih podatkov, ki so zapisani na osebni izkaznici, in če fotografija na osebni izkaznici še vedno izkazuje njegovo pravo podobo.

Uporaba pretečenih osebnih izkaznic bo mogoča do konca leta 2021 in samo na območju Republike Slovenije, in sicer ob izkazovanju istovetnosti in državljanstva (pred pristojnimi organi) in nastopanju v pravnem prometu (npr. uporaba na banki, pri notarju).

Ne glede na to, da je osebna izkaznica tudi dokument za prehajanje državne meje držav Evropske unije in schengenskega prostora ter drugih držav, ki so za to izrazile privolitev, poudarjamo, da prehajanje državne meje s pretečeno osebno izkaznico ni mogoče.

Novost začne veljati naslednji dan po objavi zakona o interventnih ukrepih v Uradnem listu, to je 14. julija 2021.  

Vzorec osebne izkaznice

Vzorec osebne izkaznice | Avtor: Ministrstvo za notranje zadeve