Skoči do osrednje vsebine

Minister Cigler Kralj: ''Želimo si Unije državljanov!''  

Minister Janez Cigler Kralj je 13. in 14. julija 2021 predstavil prioritete predsedovanja pred odboroma Evropskega parlamenta za pravice žensk in enakost spolov FEMM ter za zaposlovanje in socialne zadeve EMPL.

Minister je v svoji predstavitvi pred odboroma napovedal nadaljevanje prizadevanj za bolj socialno Evropo, ''ki ne pušča nikogar ob strani'', je dejal. Izpostavil je prizadevanja za celostno okrevanje, pomen kakovostnega dela za kakovostno življenje za vse generacije ter potrebo po naslavljanju demografskih izzivov preko vseživljenjskega pristopa. To bo mogoče doseči z zagotavljanjem varnosti in zdravja pri delu, stalnim usposabljanjem delavcev in delavk ter uravnoteženjem poklicnega in zasebnega življenja za vse, ne da bi pozabili na ženske, mlade, otroke, invalide in druge na ranljive skupine. Napovedal je tudi nadaljevanje pogajanj v zvezi z evropsko direktivo o ustreznih minimalnih plačah.

Tudi na področju ženskih pravic in enakosti spolov je minister izpostavil, da bo slovensko predsedstvo v ospredje svojih dejavnosti postavilo boj proti vsem oblikam nasilja nad ženskami, še posebej spodbude  k učinkovitemu reševanju in preprečevanju spletnega nasilja nad ženskami in deklicami. ''Prednostno bomo nadaljevali pogajanja o  predlogu direktive o preglednosti plačil, katere namen je odpravljanje diskriminacije na podlagi spola, zmanjšanje plačne vrzeli med spoloma ter spodbujanje udeležbe žensk na trgu dela'', ter še dodal, da bo slovensko predsedstvo posebno pozornost namenilo tudi digitalizaciji in umetni inteligenci, ki morata biti vključujoča hkrati za moške in za ženske.