Skoči do osrednje vsebine

Priprave na študijsko leto 2021/22

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (v nadaljnjem besedilu: ministrstvo) je dne 7. 7. 2021 organiziralo sestanek na temo priprav na študijsko leto 2021/22, z osrednjo tematiko, kako jeseni zagotoviti odprtost visokošolskih zavodov in izvajanje študija v živo v primeru slabše epidemiološke slike in morebitnega novega vala epidemije. Sestanka so se udeležili: državni sekretar ministrstva dr. Mitja Slavinec, državna sekretarka ministrstva za zdravje Alenko Forte, predstavnika Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Polonca Truden Dobrin in Darko Mehikič, rektor Univerze v Ljubljani dr. Igor Papič, rektor Univerze v Mariboru dr. Zdravko Kačič, rektorica Univerze na Primorskem dr. Klavdija Kutnar, dekan Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani dr. Igor Švab, predstavniki visokošolskih zavodov, študentskih domov, ŠOS in študentov. Spregovorili  so o ukrepih za izvajanje študijskega procesa v živo. Pregledali so aktivnosti in nabor ukrepov za obvladovanje okužb COVID-19 v naslednjih mesecih in o zagotavljanju nemotenega delovanja študentskih domov in fakultet.

S strani vseh deležnikov je bila izpostavljena želja, da bi študijski proces v študijskem letu 2021/22 potekal v živo na visokošolskih zavodih, ob skrbnem ravnanju in upoštevanju epidemioloških navodil in priporočil NIJZ za izobraževalne zavode. Zdravstvena stroka je pri tem poudarila, da vidijo možnost uresničitve te želje le z precepljenostjo študentov in zaposlenih na visokošolskih zavodih, zato je apelirala na vse visokošolske zavode in predstavnike študentov, da zaradi vse hitrejšega širjenja nove različice delta koronavirusa, ter aktualnih podatkih o okužbah, zaposlene kot tudi študente spodbudijo k cepljenju ter podprejo kampanjo promocije cepljenja proti COVID-19 »Nalezimo se dobrih navad – cepimo se«. Na omenjenem portalu so zbrane tudi vse informacije o cepljenju proti COVID-19. Več o novi različici delta koronavirusa pa si lahko preberete tudi na spletni strani NIJZ.

Ponovno prosimo na doslednost in ravnanje v skladu z napotki zdravstvene stroke in upoštevanje vseh priporočil in navodil NIJZ. Opozarjamo, da je potrebno spremljati epidemiološko situacijo v državi in se prilagajati spremembam glede na epidemiološke razmere. Ob enem vas vabimo, da spremljate tudi spletno stran ministrstva in Direktorata za visoko šolstvo, kjer redno objavljamo aktualne informacije.