Skoči do osrednje vsebine

Slovenski projekt izobraževanja o pravicah otrok "Naše pravice" tudi na Japonskem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes je bil v Tokiu predstavljen japonski prevod gradiva "Naše pravice", ki služi kot učno gradivo za učitelje in otroke ter je namenjeno izobraževanju o otrokovih pravicah. Gre za projekt, ki so ga slovenski strokovnjaki zasnovali na osnovi Konvencije Organizacije združenih narodov (OZN) za otrokove pravice že leta 2005, ko se je uveljavil tudi Svetovni program za izobraževanje in usposabljanje za človekove pravice.
otroci stojijo na okrogli zemlji, nad njimi oblaki in nebo

Naslovnica priročnika Naše pravice v japonščini | Avtor: illustrator: Matjaž Schmidt

Cilj projekta "Naše pravice" je, da se otroci med 10. in 12. letom starosti, v fazi razvoja in iskanja identitete, seznanijo s človekovimi pravicami, svojimi pravicami in spoštovanjem pravic drugih. Opolnomočenje otrok, predvsem z izobraževanjem o človekovih pravicah, vključno z njihovimi pravicami, je ena od ključnih prednostnih nalog slovenske zunanje politike na področju promocije človekovih pravic.

Sprva so se pilotnega projekta udeležili otroci in učitelji iz regije Organizacije za varnost in sodelovanje (OVSE), kasneje tudi v regiji Sveta Evrope, nato pa se je razširil po vsem svetu. Doslej je bilo gradivo prevedeno v 23 jezikov in projekt "Naše pravice" se je izvajal na skoraj vseh kontinentih, v 26 državah. Ponekod se izvaja že več let in v njem je bilo udeleženih že več kot 250.000 otrok.

Veleposlaništvo Republike Slovenije v Tokiu je, v sodelovanju z nevladno organizacijo Soka Gakkai na Japonskem, organiziralo prevod učnega gradiva "Naše pravice" v japonski jezik, kar je prvi korak k uresničevanju tega projekta na Japonskem. Omenjeni projekt predstavlja novo priložnost za povezovanje in sodelovanje med Slovenijo in Japonsko na področju človekovih pravic. Državi sta namreč partnerici v številnih pobudah v okviru mednarodnih organizacij.

S skupnim in proaktivnim delovanjem držav, nevladnih organizacij in mednarodnih organizacij pri izobraževanju za človekove pravic je mogoče nadgraditi spodbujanje splošnih vrednot ter s tem spoštovanje človekovih pravic.

Z izvajanjem tega projekta Slovenija, s partnerji v mednarodnem okolju, prispeva k razvoju in opolnomočenju otrok, saj so tako uresničevanje otrokovih pravic kot izobraževanje za človekove pravice že dolgoletne slovenske zunanje-politične prioritete, ki jih s tem projektom podpiramo in širimo že šestnajsto leto. Z učinkovitim izobraževanjem za človekove pravice lahko spodbujamo kulturo miru, strpnost, razumevanje raznolikosti družb, njihovih verskih, etničnih, kulturnih vidikov in narodnih ter drugih manjšin, kar je utemeljeno na spoštovanju splošnih človekovih pravic in temeljnih svoboščin.