Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik članom Odbora EP za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO) predstavil prioritete predsedovanja

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik bo na julijskih zasedanjih odborov Evropskega parlamenta, ki sta pristojna za vsebine s področja dela Ministrstva za javno upravo, predstavil sektorski program in prednostne naloge slovenskega predsedstva s področja digitalizacije, kibernetske varnosti in boljšega pravnega urejanja. Danes je nastopil pred Odborom za notranji trg in varstvo potrošnikov (IMCO), kjer je predstavil prednostne naloge na področjih umetne inteligence in digitalnih storitev.

Minister Koritnik je v nastopu poudaril pomen pospešitve razvoja digitalne družbe v Evropski uniji z namenom izkoriščanja razvojnih priložnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja vseh državljanov Unije. Cilj, da bi Evropa postala okolju prijaznejša, digitalna in odpornejša ter kibernetsko varna, vključuje vodenje digitalne preobrazbe zlasti na področjih podatkov, tehnologije in infrastrukture. »Z digitalno avtonomijo želimo doseči vodilno vlogo Unije pri digitalnih tehnologijah in večjo kibernetsko varnost v celotni digitalni dobavni verigi, od proizvodnje, raziskav in razvoja do inovacij,« je ob tem poudaril minister.

Umetna inteligenca po Koritnikovih besedah predstavlja splošno uporabno tehnologijo, ki bo vplivala na širok spekter področij gospodarstva, javnega sektorja in družbenih aktivnosti. Pomembno pri tem pa je, da vsi deležniki vedo, kako umetna inteligenca vpliva nanje ter kakšne obveznosti in pravice prinaša v njihova življenja. Zato slovensko predsedstvo pozdravlja predlog Evropske komisije, ki določa enotna pravila o razvoju in uporabi proizvodov in storitev, ki uporabljajo tehnologijo umetne inteligence ter jasno določa obveznosti vseh deležnikov.

Minister za javno upravo bo v četrtek, 15. julija 2021, prednostne naloge predstavil tudi Odboru Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energijo (ITRE).