Skoči do osrednje vsebine

Začetek gradnje Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se je udeležila slavnostnega dogodka ob začetku gradnje Biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo. Nov objekt bo zagotavljal primerne infrastrukturne pogoje za izkoriščenje znanstveno raziskovalnih in poslovnih priložnosti inštituta, s čimer bo omogočena širitev delovanja in nadaljnji razvoj Nacionalnega inštituta za biologijo (NIB).

Nova raziskovalna infrastruktura bo vzpostavila inovativno okolje, ki bo nadgradilo razvojne možnosti v domačem in mednarodnem okolju, nudila pa bo tudi podporo gospodarstvu na različnih področjih, kot so medicinska biotehnologija, farmacevtska industrija, prehrambna industrija in okoljska biotehnologija. Prav tako bo namenjena krepitvi znanstvene odličnosti na mednarodni ravni, tesnejšemu povezovanju  z gospodarskim sektorjem in drugimi relevantnimi deležniki, širjenju univerzitetnega in poslovnega izobraževanja na doktorski in podoktorski ravni, funkcionalnem usposabljanju in vzpostavljanju inovativnih interdisciplinarnih biotehnoloških podjetij.

Ministrica prof. dr. Kustec je v nagovoru ob začetku gradnje poudarila: »Podpora znanstvenemu in raziskovalnemu delu pri iskanju odgovorov na takšne vsebine in dileme je za vsako odgovorno državo obveza, ki v sebi nosi tudi veliko pričakovanje. Pomoč pri vzpostavitvi biotehnološkega stičišča Nacionalnega inštituta za biologijo v tem pogledu pomeni predvsem prvi korak pri infrastrukturni podpori za vzpostavitev kreativnih, povezovalnih ter sodelovalnih delovnih pogojev različnim generacijam najboljših raziskovalk in raziskovalcev ter vaših sopotnikov doma in v tujini.«

Biotehnološko stičišče Nacionalnega inštituta za biologijo (BTS-NIB) je zahteven in obsežen projekt v višini 27,738 milijona evrov. Sredstva se zagotavljajo s strani evropskih kohezijskih sredstev (80%) in proračunskih sredstev Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (20%). Gradnja objekta se bo začela julija 2021 in bo trajala do oktobra 2023.