Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan osrednji govorec na dogodku o pomenu zdravja in vode v partnerstvu EU in Afrike

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je danes, kot osrednji govorec, preko avdio-video konference udeležil dogodka na visoki ravni "Načrt za zdravo in trajnostno prihodnost: Zdravje in voda v jedru partnerstva med EU in Afriko". Dogodek je, v sklopu predsedovanja Svetu Evropske unije, organiziralo ministrstvo za zunanje zadeve skupaj z WaterAid in Deutsche Stiftung Weltbevölkerung (DSW).
sedi in gleda v ekran

Državni sekretar dr. Raščan med dogodkom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Dogodka se je med drugimi udeležila tudi malavijska ministrica za zdravje, predstavniki razvojne agencije Afriške unije in drugi eksperti mednarodnih organizacij in Evropske unije s področja povezav med vodo in zdravjem. Dogodek je bil namenjen razpravi o ‘’zdravju za vse’’, kot eni od prioritet partnerstva med Evropsko unijo in Afriko, o načinih kako izboljšati sodelovanje na področju zdravstva ter vpliva vode.

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je poudaril, da nam je realnost zadnjega leta in pol še bolj osvetlila globalni prepad med zdravstvenimi sistemi in osnovnimi storitvami, ki jih ljudje potrebujejo za zaščito pred širjenjem nalezljivih bolezni. "Dostop do pitne vode je eden izmed najbolj učinkovitih in najcenejših načinov za preprečevanje širitve virusa, ne samo covida-19, pač pa tudi drugih nalezljivih bolezni. Krizo, s katero se danes soočamo na področju zdravja in vode, je potrebno obravnavati kot edinstveno priložnost za premislek o globalnih zdravstvenih inovacijah, upravljanju in še posebej sodelovanju," je še poudaril dr. Raščan.

Udeleženci dogodka so se strinjali, da bo močnejše in boljše sodelovanje na področju zdravstva med kontinentoma igralo eno izmed ključnih vlog pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja tako v Afriki kot v Evropski uniji.

Urad za publikacije Evropske unije je na dogodku predstavil novo publikacijo z naslovom Onkraj vode - elementi za strateški pristop na globalnem in zunanjem delovanju EU v vodnem sektorju oziroma v originalu Water and Beyond – Elements for strategic approach on global and EU external action in water sector, ki naslavlja strateške usmeritve v zunanjem delovanju Evropske unije na področju voda.