Skoči do osrednje vsebine

Ljubljanska deklaracija za enakost spolov v Evropskem raziskovalnem prostoru

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec je danes prvič v vlogi predsedujoče Svetu EU nagovorila udeležence na virtualni konferenci predsedstva Genderaction. Osrednja tema dvo-dnevnega virtualnega dogodka je, kako zmanjšati vrzel neenakosti spolov na področju raziskav, kar je tudi ena izmed prioritet slovenskega predsedstva.

Z Ljubljansko deklaracijo želimo okrepiti podporo za sistemske spremembe za zmanjšanje vrzeli neenakosti med spoloma. | Avtor: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

»Podatki v raziskavi She Figures so pokazali, da je samo 33,4 odstotka žensk zaposlenih na področju raziskav, samo 22 odstotkov jih je na visokih položajih na področju visokega šolstva in 24 odstotkov jih je med visokošolskimi profesorji,« je na konferenci poudarila ministrica prof. dr. Kustec in izpostavila: »Zato smo v sodelovanju s triom, Nemčijo in Portugalsko, pripravili Ljubljansko deklaracijo, s katero želimo okrepiti podporo za sistemske spremembe za zmanjšanje vrzeli neenakosti med spoloma.«

Na povabilo ministrice se je dogodka udeležila tudi evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Mariya Gabriel, ki je v nagovoru poudarila pomembnost Načrta za enakost spolov v okviru programa Obzorje. Ministrica se je komisarki zahvalila za udeležbo in za prizadevanja pri sprejemu pomembnega načrta, ki bo omogočal boljše pogoje za ženske v raziskavah: »Potrebujemo tovrstne iniciative in aktivnosti, zato pozivam države EU, da sodelujejo v procesu usklajevanja deklaracije in jo nato tudi podprejo. Ministrom EU jo bom predstavila 28. septembra v Bruslju.«

V petek, 9. julija, bosta na konferenci Genderaction še dve razpravi: o financiranju raziskav in o aktualnih prihodnjih prioritetah na področju enakosti spolov.

Več informacij o konferenci


Ministrica prof. dr. Kustec na srečanju s predsednikom WADA

Ministrica prof. dr. Simona Kustec se je danes virtualno srečala tudi s predsednikom Svetovne protidopinške agencije (WADA) Witoldom Banka in mu predstavila osrednje prioritete slovenskega predsedstva na področju športa.


Ministrica prof. dr. Kustec na otvoritvi Digitalnega središča Slovenije

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec se bo v petek, 9. julija, ob 9. uri v BTC- City v Ljubljani, udeležila uradne otvoritve Digitalnega središča Slovenije in predstavila pomen digitalizacije v izobraževanju in znanosti.

Odprte so akreditacije za neformalno srečanje ministrov EU, pristojnih za raziskave

Oprte so že akreditacije na neformalno srečanje ministrov EU za raziskave, ki bo 19. julija na Brdu pri Kranju. Stalno medijsko akreditacijo pridobite ob kreiranju uporabniškega računa v spletnem akreditacijskem centru na naslovu. Po odobritvi stalne akreditacije se morate na povezavi prijaviti na dogodek.

Akreditirate se lahko do ponedeljka, 12. julija 2021, do 24. ure.