Skoči do osrednje vsebine

V Izoli je zaživel Europe Readr

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V parku ob izolskem svetilniku so se danes odprla vrata umetniške strukture "Moja bralna soba", s katero Slovenija sodeluje v projektu Europe Readr. "Europe Readr vabi, da preberemo Evropsko unijo v vsej njeni raznolikosti in medsebojni povezanosti. Prav tako je povabilo k branju kot načinu za izboljšanje našega razumevanja, kdo smo, od kod prihajamo in kam smo usmerjeni, medtem ko se soočamo z različnimi družbenimi spremembami," je v nagovoru poudaril državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan.

Europe Readr je vodilni kulturno-promocijski projekt predsedovanja Svetu Evropske unije, ki ga Slovenija izvaja v sodelovanju z državami članicami in evropskimi institucijami po vsem svetu. "Slovensko predsedstvo je branje knjig iz vseh držav članic postavilo v središče javnega prostora, tako fizičnega kot digitalnega. Sedemindvajset literarnih del bralce po vsem svetu spodbuja k razmisleku in pogovoru o tem, kar smo, od kod prihajamo in v kakšni prihodnosti si želimo živeti," je povedal državni sekretar Dovžan na odprtju umetniške instalacije v Izoli. Z njo so partnerji projekta slovenski javnosti predstavili tudi digitalno platformo Europe Readr, na kateri je vse do konca leta brezplačno dostopen nabor 27 literarnih del.

Umetniško strukturo so poleg državnega sekretarja Dovžana odkrili še župan občine Izola Danilo Markočič, poslanec Državnega zbora Felice Žiža, predsednik grozda nacionalnih inštitutov za kulturo držav EU v Sloveniji (EUNIC) Andreas Pawlitschek in izredna profesorica na Fakulteti za arhitekturo dr. Alenka Fikfak. Skupaj so se zavzeli za spodbujanje družbenih sprememb skozi kulturo, še posebej branje kot eno glavnih gonil kritičnega razmisleka in aktivnega državljanstva.

Izolska instalacija, ki so jo ustvarili študenti prostorskih, umetniških in tehničnih študijev Univerze v Ljubljani, se umešča v serijo projektov v 24 državah po svetu, s katero države članice pod okriljem nacionalnih inštitutov za kulturo EUNIC v času slovenskega predsedovanja v javni prostor – tako fizični kot digitalni – umeščajo projekt Europe Readr. Včeraj je podobna instalacija zaživela v osrednji helsinški knjižnici Oddi, naslednjo sredo pa bo odkrita v Vrtu državljanov Evropskega parlamenta v Bruslju.

"Moja bralna soba" bo vse do konca septembra odprta vsak dan od 10.00 do 18.00. V njej bodo potekali dogodki za vse generacije, ki jih organizirajo lokalni, nacionalni in mednarodni akterji. Za najmlajše bodo vsak dan ob 11:00 in ob torkih ob 17:00 potekale pravljične urice. Ostali dogodki bodo napovedani na spletni strani europereadr.eu.