Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja Dovžana z namestnikom predsednika Vlade Severne Makedonije Nikolo Dimitrovom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Gašper Dovžan in namestnik predsednika Vlade Severne Makedonije za evropske zadeve Nikola Dimitrov sta na današnjem videokonferenčnem srečanju pozitivno ocenila razvoj dvostranskih odnosov. V luči pravkar začetega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije sta govorila tudi o evropski perspektivi Severne Makedonije.
Državni sekretar Gašper Dovžan med avdio-video konferenco

Državni sekretar Gašper Dovžan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar Dovžan je sogovornika seznanil s prednostnimi nalogami slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Med njimi je posebej poudaril krepitev zavedanja o geostrateškem pomenu širitve Evropske unije v smeri Zahodnega Balkana. S sogovornikom sta soglašala, da velja evropsko perspektivo za države Zahodnega Balkana še naprej krepiti in konkretizirati v skladu z napredkom držav kandidatk, ki mora verodostojno odražati njihov angažma za polno implementacijo zavez oziroma reform v procesu včlanjevanja v Unijo.

V tem okviru je državni sekretar Dovžan podprl napore Severne Makedonije na njeni dosedanji evropski poti. Izrazil je prepričanje, da bodo vse reforme ter zahtevni kompromisi najbolj koristili prav njenim državljanom. Slovenija bo v vlogi predsedujoče nadaljevala zavzeto delo Nemčije in Portugalske v smeri oblikovanja konsenza, ki je v Evropski uniji potreben za sklic prve medvladne konference in dejanski začetek pristopnih pogajanj med Evropsko unijo in Severno Makedonijo. Računamo, da bomo pri tem odgovorno in angažirano sodelovali tako Severna Makedonija kot tudi vse države članice in institucije Evropske unije.