Skoči do osrednje vsebine

Minister Vrtovec s prometnimi ministri Zahodnega Balkana in sosednjih držav EU o prometni povezljivosti in zmanjšanju čakalnih vrst na mejah

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je danes na Brdu pri Kranju gostil Ministrsko srečanje o čezmejni povezljivosti med EU in Zahodnim Balkanom, ki ga je Ministrstvo za infrastrukturo organiziralo v luči slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Zaključke današnje razprave bo predsedstvo strnilo in o njih poročalo predsednikom držav in vlad na Vrhu za Zahodni Balkan.
Minister govori zbranim v dvorani

Minister Vrtovec s prometnimi ministri Zahodnega Balkana in sosednjih držav EU | Avtor: MZI

Kot je po srečanju povedal minister Vrtovec, je dobro razvita in povezana transportna infrasrtuktura ključno gonilo za dobro socialno integracijo, ekonomsko rast in delovne mesta, kakor tudi za pritegnitev novih naložb. "Sodoben, učinkovit in visokokakovosten transport je bistvenega pomena za državljane in podjetja. Da bi ga vzpostavili, so potrebna skupna prizadevanja vlad držav Zahodnega Balkana in EU, ki morajo zagotoviti dobro infrastruktuo, uvesti skupne rešitve temelječe harmoniziranih pravilih in podprte z digitalnimi in zelenimi rešitvami ter sodobnimi tehnologijami," je dejal minister za infrastrukturo.

O zaključkih razprave bo predsedstvo poročalo predsednikom držav in vlad na Vrhu za Zahodni Balkan

Predsedujoči evropskim ministrom za promet je poudaril, da so ministri izpostavili potrebo po naložbah v prometno infrastrukturo, še zlasti pa v čezmejne projekte. Zavzeli so se za ohranitev koncepta iniciative zelenih pasov na vseevropskem prometnem omrežju, ki so nastali kot posledica pandemije Covid-19 in so močno povečali učinkovitost čezmejnega prometa. "Prav tako smo se zavzeli za enotno upravljanje mejnih prehodov, pri čemer je treba vzpostaviti ustrezne pogoje ob spoštovanju zakonodaje EU ter za nadaljnjo implementacijo konkretnih projektov, ki bodo izboljšali stanje na področju infrastrukturne povezljivosti, ozelenitve transporta in delovanja mejnih prehodov," je bil jasen minister Vrtovec. O zaključkih današnje razprave bo predsedstvo poročalo predsednikom držav in vlad na Vrhu za Zahodni Balkan, ki bo potekal v začetku oktobra.

Na današnjem ministrskem srečanju so ministri spregovorili tudi o načrtih Evropske komisije za revizijo smernic o vseevropskem prometnem omrežju, zlasti o predvidenih novostih na območju Zahodnega Balkana. "Slovenija si prizadeva za vključitev Alpsko-zahodno balkanskega koridorja v koridorje jedrnega TEN-T omrežja. V ta namen pripravljamo pismo o nameri, ki ga bomo z ministri iz regije uskladili in ga poslali Evropski komisiji v prihodnjih mesecih," je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.