Skoči do osrednje vsebine

Zagovornik Miha Lobnik z ministrom za notranje zadeve Alešem Hojsom

Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik je na delovnem sestanku ministru za notranje zadeve Alešu Hojsu predstavil delo Zagovornika načela enakosti v letu 2020.

Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in Zagovornika načela enakosti na sestanku

Predstavniki Ministrstva za notranje zadeve in Zagovornika načela enakosti na sestanku | Avtor Zagovornik načela enakosti

Povedal je, da se je v času epidemije podvojilo število svetovanj, ki jih je Zagovornik nudil osebam, ki so menile, da so diskriminirane. Zagovornik je prejel tudi veliko pobud za oceno diskriminatornosti predpisov in izdal več deset priporočil za spodbujanje enakega obravnavanja, je povedal Lobnik.

Lobnik je ministru Hojsu predstavil tudi aktivnosti Zagovornika na področju preprečevanja diskriminacije zaradi uvajanja umetne inteligence in avtomatiziranega odločanja. Pogovorila sta se o načrtih Policije glede uporabe umetne inteligence pri odkrivanju in preprečevanju sovražnega govora in drugih prekrškov in kaznivih dejanj.

Predstojnika organov sta naslovila še področje zbiranja podatkov o osebnih okoliščinah žrtev zločinov iz sovraštva. Pogovorila pa sta se tudi o okrepljeni vlogi Policije pri zagotavljanju enakopravne obravnave in enakih možnosti za Rome.

 Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik ob zastavah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in Zagovornik načela enakosti Miha Lobnik ob zastavah | Avtor Zagovornik načela enakosti