Skoči do osrednje vsebine

Pester mesec junij v Vojaškem muzeju Slovenske vojske

V mesecu juniju se je v Vojaškem muzeju Slovenske vojske zvrstilo kar nekaj dogodkov.
V okviru Ministrstva za obrambo RS je s 1. junijem začela z delom nova Uprava Republike Slovenije za vojaško dediščino (URSVD), ki združuje tri sektorje, in sicer Sektor za vojne veterane, vojne invalide in žrtve vojnega nasilja, Sektor za vojne grobove in grobišča ter Vojaški muzej Slovenske vojske.

Vojaški muzej Slovenske vojske ima tako pod novim okriljem URSVD nalogo spremljanja, zbiranja, dokumentiranja, hrambe, proučevanja in raziskovanja muzejskih predmetov in zgodovinskih vojaških dogodkov, življenja in ustvarjanja vojakov ter vojaštva v slovenskem etničnem prostoru ter tudi nalogo spremljanja in dokumentiranja razvoja Slovenske vojske. Sedež muzeja ostaja v kadetnici Maribor.

V Vojaškem muzeju Slovenske vojske so v mesecu juniju pripravili ogled razstav in zbirk orožja za dijake Prve gimnazije Maribor ter Splošne gimnazije iz Slovenske Bistrice kot tudi za koroško domoljubno društvo Franjo Malgaj iz Zveze društev Generala Maistra.

V muzeju so tudi pripravili razstavo avtorice kustodinje Simone Pörš o 510. in 710. UČNEM CENTRU, ki jo  je 23. 6. 2021 odprl minister za obrambo mag. Matej Tonin. Razstava je na ogled v kadetnici Maribor.

Sodelavci Vojaškega muzeja Slovenske vojske pa so posebej ponosni na sodelovanje v slovenski Poletni muzejski noči 2021, v okviru katere si je v nočnem času preko 500 obiskovalcev ogledalo prenovljene razstave in zbirke orožja v kadetnici Maribor.