Skoči do osrednje vsebine

Odpravljena omejitev dovoljenega števila obiskovalcev javnih kulturnih prireditev

Danes, 5. julija 2021, je začel veljati nov Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji, ki določa sproščanje dosedanjih omejitev in pogojev za izvajanje kulturnih dejavnosti. Med drugim odpravlja omejitev glede dovoljenega števila obiskovalcev kulturnih prireditev, muzejev, galerij in knjižnic ter določa, da uporaba zaščitne maske za obiskovalce kulturnih prireditev ni obvezna.

Pri izvajanju vseh kulturnih dejavnostih se morajo še vedno smiselno upoštevati vsa higienska priporočila NIJZ. Poleg tega morata še vedno biti zagotovljena možnost za razkuževanje rok za obiskovalce pred vstopom in ob izstopu iz prostorov, v katerih poteka kulturna dejavnost, ter njihovo redno prezračevanje ali ustrezna ventilacija. Možnost za razkuževanje rok za obiskovalce mora biti zagotovljena tudi pred vstopom in ob izstopu z odprte javne površine z nepremično kulturno dediščino. Obenem mora biti v muzejih, galerijah, knjižnicah ter arhivih in na ograjenih odprtih površinah z nepremično kulturno dediščino zagotovljen minimalni možni stik z obiskovalci v skladu s sprejetimi navodili NIJZ.

Pri izvajanju vseh kulturnih dejavnosti je odpravljena omejitev glede dovoljenega števila obiskovalcev, vendar mora biti v muzejih, galerijah, knjižnicah ter arhivih in na odprti javni površini z nepremično kulturno dediščino med obiskovalci najmanj 1 meter medosebne razdalje, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva. 

Medtem ko uporaba zaščitne maske za obiskovalce kulturnih prireditev in nastopajoče ni obvezna, mora biti v muzejih, galerijah, knjižnicah ter arhivih in na ograjenih javnih površinah uporaba zaščitne maske v skladu z Odlokom o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2.

Poleg teg odlok določa, da se lahko javnih kulturnih prireditev udeležijo le obiskovalci, ki izpolnjujejo pogoj PCT. Ta pogoj pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 15 let. Obenem pa se javne kulturne prireditve lahko izvajajo le pod pogojem, da nastopajoči izpolnjujejo pogoj PCT. V nasprotnem primeru se morajo enkrat tedensko ali pred izvedbo prireditve (če jo izvajajo občasno) testirati s testom PCR ali HAG. Nastopajo lahko le osebe z negativnim rezultatom testa. Ta pogoj ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 15 let.

Veljavne omejitve in pogoji so objavljeni na strani Izvajanje kulturnih dejavnosti.