Skoči do osrednje vsebine

Jana Kolar izvoljena za predsednico foruma ESFRI

Slovenska predstavnica v ESFRI in članica njegovega Izvršnega odbora dr. Jana Kolar je bila na 76. rednem zasedanju ESFRI, ki je potekalo 30. 6 in 1. 7. 2021, izvoljena za predsednico ESFRI. Svoj dvoletni mandat bo kot prva Slovenka in kot prva ženska v tej prestižni vlogi nastopila s 1. 1. 2022.

Evropski strateški forum za raziskovalne infrastrukture (ESFRI) je bil ustanovljen leta 2002 s ciljem podpreti skladen in strateško usmerjen pristop k oblikovanju politik na področju raziskovalnih infrastruktur v Evropi kot ključnega elementa nastajajočega Evropskega raziskovalnega prostora (ERA). ESFRI kot medvladni forum deluje kot evropsko središče znanja o RI in svetuje vladam o nacionalnih, evropskih in mednarodnih naložbah v znanstvene zmogljivosti. Ključni pri tem so ESFRI Roadmapi s prednostnimi seznami mednarodnih RI projektov, ki se periodično poosodabljajo. Ti so tudi model in vzpodbuda za pripravo nacionalnih strategij za to področje, kot je v Sloveniji Načrt razvoja raziskovalnih infrastruktur (NRRI).

Delo ESFRI je korenito spremenilo razpoložljivost najsodobnejših zmogljivosti za raziskovalce, tako da je olajšalo skupne naložbe na regionalni, nacionalni in evropski ravni, s čimer je okrepilo vodilno vlogo Evrope na tem področju. Do sedaj je privedlo do oblikovanja načrtov za 55 pan-evropskih raziskovalnih infrastruktur, od katerih je 37 že vzpostavljenih, in sicer na vseh področjih znanosti, pri čemer je bilo mobiliziranih blizu 20 milijard EUR naložb.

Naslednja posodobitev ESFRI Roadmapa je predvidena v jeseni 2021, njegova inavguracija bo vključena v dogodek "Dnevi ESFRI", ki bo potekal 6.- 8. decembra 2021 v okviru predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Dr. Jani Kolar ob tej priložnosti čestitamo in ji želimo veliko uspehov pri njenem delu.