Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Anton Harej na sestanku s kmeti glede rešitev za namakalni sistem Vogršček

Državni sekretar Anton Harej se je v Biotehniškem centru Nova Gorica na pobudo centra srečal s predstavniki kmetov in lokalne skupnosti. Tema pogovora je bila iskanje rešitev za namakalni sistem Vogršček, ki zaradi pomanjkanje vode od ponedeljka ne deluje več.
Državni sekretar Anton Harej v temni obleki s sodelavci sedi za mizo in govori

Državni sekretar Anton Harej s sodelavci | Avtor: MKGP

1 / 3

Pred zelenjadarji in sadjarji v Vipavski dolini je težko obdobje. V namakalnem sistemu Vogršček, ki oskrbuje celotno področje, je zmanjkalo vode. Državni sekretar Harej je na sestanku prisluhnil nekaterim rešitvam, ki so jih tam predstavili in težavam, ki trenutno pestijo kmete v tem okolju. Ena izmed omenjenih rešitev je bila tudi spuščanje vode iz severnega v južni del akomulacijskega sistema.

Ob tem je državni sekretar omenil, da bo glede te možnosti kontaktiral Ministrstvo za okolje. Posebej pa je izpostavil predvsem izboljšanje komunijacije z lokalno skupnostjo. Poudaril je, da je »ob morebitni rešitvi potrebno namakalni sistem Vogršček v času pomanjkanja vode uporabiti izključno za namakanje v kmetijstvu in ne za druge namene«. Ob vprašanju kako finančno pomagati kmetom, je državni sekretar izpostavil, da je vlada Republike Slovenije potrdila interventni zakon o ukrepih za odpravo posledic pozebe v kmetijski proizvodnji med 5. in 9. aprilom 2021. Potrditi ga mora še državni zbor.

Udeleženci sestanka so se dogovorili, da je edina možna rešitev spuščanje vode iz severnega v južni del Vogrščka in delno izčrpavanje vode iz reke Vipave. Poleg tega, je potrebno rešiti težavo s črpalkami. Potrebna bo pa tudi vzpostavitev urnika in pravil namakanja.