Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs na obisku v Podravski regiji

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs z delegacijo je danes v okviru vladnega obiska v Podravski regiji. Med drugim je obiskal mejni prehod Gruškovje, Policijsko upravo Maribor, mobilno cepilno enoto v Kulturnem domu Dvorjane in se srečal z župani obmejnih občin.
Rdeč tovornjak na mejnem prehodu Gruškovje, zraven policisti

Minister Aleš Hojs se je seznanil s problematiko mejnega prehoda Gruškovje. | Avtor: MNZ

Na mejnem prehodu Gruškovje se je minister Hojs seznanil s tamkajšnjo problematiko. Kot je povedal, vidi »rešitve, ki bi omogočile hitrejši pretok posebej tovornega prometa ob vstopu v našo državo. Policija se bo kadrovsko okrepila. Vlada je že sprejela sklep o vpoklicu pomožne policije do 31. decembra 2021. To pomeni, da bodo tudi ti pomožni policisti lahko dodatno pomagali v konicah, še posebej v turistični sezoni.«

Glede vpoklica pomožnih policistov pričakujemo, da se bo obvladovanje varnostnih izzivov glede varovanja zunanje schengenske meje v nadaljevanju leta stopnjevalo. Povečale se bodo tudi naloge policije pri varovanju dogodkov ob predsedovanju Slovenije Svetu EU, zato je treba zaradi nemotenega opravljanja nalog nadomestiti odsotnost večjega števila aktivnih policistov. Na območjih določenih policijskih uprav je v drugi polovici 2021 načrtovanih več športnih prireditev in dogodkov, kjer je predvideno policijsko varovanje (tudi s pomočjo pomožnih policistov). Ocenjujemo, da bo za navedene dogodke potrebnih približno 2000 vpoklicev pomožnih policistov.

Popoldne se je minister srečal z župani obmejnih občin Središče od Dravi, Ormož, Zavrč, Cirkulane, Videm, Podlehnik, Žetale in Rogatec. »Pogovarjali smo se o varnostni problematiki. Po izjavah županov je sodelovanje med policijo in lokalnimi skupnostmi izjemno dobro. Občinam na naši zunanji schengenski meji bomo tudi letos povrnili 2,5 milijona evrov za del stroškov, nastalih kot posledica povečanega nadzora državne meje zaradi nezakonitih prehodov,« je povedal minister.

Lani smo občinam ob zunanji schengenski meji v Podravski regiji povrnili prek 366.000 evrov (vsem občinam ob zunanji schengenski meji pa skupno 2,76 milijona evrov). Tudi letos gre za enkratno povračilo stroškov. Med upravičene stroške sodijo stroški, nastali v letu 2021, zaradi obnove poti ob začasnih tehničnih ovirah na zunanji schengenski meji in občinskih poti, ki so dodatno obremenjene zaradi nadzora zunanje schengenske meje, stroški postavitve dodatnih virov razsvetljave, tehničnih sredstev in drugi stroški, ki nastajajo občinam z namenom povečati varnost občanov. Župani lahko predložijo račune in dokazila Ministrstvu za notranje zadeve do 30. novembra 2021.

Ob obisku mobilne cepilne enote v Kulturnem domu Dvorjane sta minister Hojs in generalni direktor policije dr. Anton Olaj podprla policiste pri cepljenju proti covid-19.

Na sestanku v Policijski upravi Maribor so se pogovarjali predvsem o reševanju prostorske problematike uprave.

Obisk je minister nadaljeval s proslavo ob 30. obletnici samostojne Slovenije na Stolnem vrhu pri Spomeniku Križ. Minister je nagovoril zbrane in čestital Alojzu Senekoviču, ki je dolga leta skrbel za spomenik, ki ga bo sedaj v upravljanje prevzelo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve.

Vladni obisk v Podravski regiji se je sklenil na javni tribuni z župani, gospodarstveniki in drugimi nosilci razvoja v Podravski regiji v avditoriju Generala Maistra v Kadetnici v Mariboru.