Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Dovžan s sopredsedujočimi izvršnemu odboru Konference o prihodnosti Evrope na primopredaji sopredsedovanja na strani Sveta EU

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar Dovžan se je dan pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU virtualno udeležil srečanja sopredsedujočih Konferenci o prihodnosti Evrope, v okviru katere bo v času slovenskega predsedovanja v imenu Sveta EU sopredsedoval Izvršnemu odboru konference.
sedijo za mizo, zadaj zastave

Državni sekretar Dovžan s sodelavci med zasedanjem | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Predstavniki treh evropskih institucij, ki sopredsedujejo izvršnemu odboru Konference, Šuica (Evropska komisija), Verhofstadt (Evropski Parlament) in Zacarias (portugalsko predsedstvo Svetu EU) so razpravljali o nekaterih odprtih vprašanjih v zvezi s Konferenco. Državni sekretar Dovžan se svoji predhodnici Zacarias zahvalil za dosedanje delo portugalskega predsedstva v zvezi s Konferenco.

Konferenca se je uradno začela na dan Evrope 9. maja letos, prva vseevropska okrogla miza in plenarno zasedanje sta se že odvila v času portugalskega predsedovanja, v času slovenskega predsedovanja pa se bodo odvijale razprave na štirih državljanskih panelih in dveh plenarnih zasedanjih. Konferenca naj bi se zaključila spomladi 2022.

Konferenca je priložnost za evropske državljane, da povedo, kakšno Evropo si želijo v prihodnje. Sestavljena je večplastno. Poleg nacionalnih okroglih miz državljank in državljanov bodo potekale tudi vseevropske okrogle mize državljank in državljanov, ki bodo s svojimi priporočili plenarnim zasedanjem lahko prispevali h končnemu poročilu Konference, s katerimi se bodo voditelji držav EU seznanili in preučili možnosti za prihodnje delovanje Unije.

Slovenija aktivno spodbuja državljane in državljanke oziroma civilno družbo k organizaciji dogodkov, povezanih s Konferenco. Stičišče vseh razprav je digitalna platforma Konference, kamor ste državljanke in državljani vabljeni, da vpisujete nacionalne dogodke v zvezi s prihodnostjo Evrope in na njej objavite priporočila plenarnim zasedanjem Konference. Informacija, kako se lahko sodeluje v okviru konference, je dostopna na spletni strani Konference o prihodnosti Evrope.