Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 29. junija 2021

Pogrešane osebe, živali in stvari

Ob 17.14 se je na območju Tržiča, začela iskalna akcija. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kovor, Tržič, Bistrica pri Tržiču in vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb Zveze reševalnih psov Slovenije (ZRPS) Gorenjka in Skupina za iskanje pogrešanih Kinološke zveze Slovenije (SIP KZS) Skupina 4-KZS za območje Gorenjske so skupaj s helikopterjem Letalske policijske enote (LPE) preiskali celotno območje. Poškodovano osebo so našli, jo prepeljali v dolino in predali v oskrbo Nujni medicinski pomoči (NMP) Tržič.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.44 je v naselju Rudnik pri Radomljah, občina Kamnik, v gozdu padel kolesar in se hudo poškodoval. Prijatelji so mu pomagali sestopiti do najbližje hiše. Posredovali so gasilci PGD Kamnik, ki so poškodovanemu kolesarju nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Ljubljana.

Izpostava Nova Gorica

Ob 13.58 je v naselju Volarje, občina Tolmin, padalec padel na drevo. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Tolmin so nepoškodovanega padalca rešil z drevesa in prepeljali v dolino.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 16.11 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Velenja v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila do helikopterja.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.00 je posadka helikopterja Slovenske vojske skupaj s sekundarno ekipo kliničnega centra Ljubljana s helikopterjem prepeljala obolelo osebo iz Splošne bolnišnice (SB) Šempeter pri Gorici v UKC Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 10.57 je v Izoli na izolski plaži v morju kopalca obšla slabost. Reševalci iz vode so kopalca rešili iz morja in nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev Prehospitalne enote (PHE) Obala. Kljub hitremu posredovanju je oseba na kraju dogodka umrla.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 0.06 sta v Košnici, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj, odklopili akumulatorja, nudili pomoč reševalcem NMP ter posuli po cestišču z vpojnimi sredstvi in ga očistili. Ena oseba se je poškodovala. Reševalci so jo prepeljali v SB Celje.

Ob 11.07 je v Vrhovem v občini Radeče osebno vozilo zapeljal z vozišča. Gasilci PGD Radeče so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč pri izvleki vozila.

Ob 13.58 sta na Kocbekovi cesti na Ljubečni, občina Celje, trčili osebni vozili. Gasilci PGE Celje so zavarovali kraj nesreče, nudili pomoč poškodovanim osebam do prihoda reševalcev NMP, odklopili akumulatorje in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah na vozišču.

Ob 15.30 sta na Kidričevi cesti v Velenju trčili osebni vozili. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulatorje in očistili po vozišču razlite motorne tekočine.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.27 je v naselju Gabrska gora v občini Litija osebno vozilo zdrsnilo z vozišča in pri tem trčilo v nadstrešek. Gasilci PGD Litija so zavarovali kraj nesreče, očistil vozišče, odklopili akumulator, stabilizirali nadstrešek in osebno vozilo postavili nazaj na vozišče. V nesreči ni bilo poškodovanih oseb.

Ob 16.56 je na cesti Stahovica – Črnivec, občina Kamnik, osebno vozilo zapeljalo z vozišča in pri tem trčilo v drvarnico ob cesti in se prevrnilo na streho. Gasilci PGD Kamnik so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator, postavili vozilo nazaj na vozišče in nudili pomoč reševalcem NMP Kamnik pri oskrbi v nesreči poškodovanima osebama.

Ob 17.25 je na Cesti v mestni Log v Ljubljani osebno vozilo trčilo v drevo. Iz vozila so poškodovanega voznika rešili očividci pred prihodom gasilcev Gasilske brigade (GB) Ljubljana, ki so poškodovanemu nudili prvo pomoč, zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator in očistili po vozišču razlite tekočine. Poškodovanega voznika so na kraju dokončno oskrbeli reševalci NMP Ljubljana in ga nato prepeljali na nadaljnjo oskrbo v UKC Ljubljana.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 2.12 je v naselju Podgorje, občina Kamnik zagorela večja avtomehanična delavnica s stanovanjem v izmeri 325 kvadratnih metrov. Gasilci PGD Kamnik, Duplica in Šmarca so pogasili požar večjega objekta, odprli streho, z vodno meglo ohlajali spuščeno stropno konstrukcijo, odprli pločevinasto streho na strešnih oknih in dokončno pogasili več žarišč. Prekopali so tudi 12 kubičnih metrov gorečih drv, ki so se nahajala ob objektu. Na kraju je bila tudi policija, ki preiskuje vzrok požara. Stanovanje je delno poškodovano. Ob 6.39 se je na prizorišču ponovno pričelo kaditi. Gasilci PGD Kamnik so iz objekta iznesli tlečo toplotno izolacijo.

Ob 16.50 se je na Tbilisijski ulici v Ljubljani na objektu kadilo iz zunanje enote klimatske naprave. Gasilci GB Ljubljana in PGD Vič so ohladili zunanjo enoto in pregledali prostore.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.30 je v Kettejevem drevoredu v Novem mestu zagorela prenosna klimatska naprava v zgornjih prostorih športne dvorane Marof. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Kamence so pogasili požar, ki se je iz klime razširil na oblogo in blazine. Gasilci so tudi prezračili prostore športne dvorane.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 10.44 je v naselju Dobja vas, občina Ravne na Koroškem, v podjetju zagorelo v odpraševalni napravi. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem in PGD Ravne na Koroškem so požar pogasili in iz naprave odstranili vsebino. Delavca, ki se je nadihal dima, so na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem in ga prepeljali v slovenjgraško bolnišnico.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Brežice

Ob 9.34 je v naselju Kerinov Grm, občina Krško, zagorel odpadni material na površini stotih kvadratnih metrov. Gasilci PGE Krško so pogasili požar in preprečili širjenje požara na polje pšenice in ječmena v neposredni bližini.

Ob 16.12 je v naselju Boršt, občina Brežice, gorela trava in pšenica. Požar na površini okoli trideset kvadratnih metrov trave in deset kvadratnih metrov pšenice so pogasili gasilci PGD Cerklje ob Krki in Skopice.

Izpostava Celje

Ob 15.49 je v naselju Grobelno-Del v občini Šentjur gorela suha trava. Požar so pogasili gasilci PGD Šentjur.

Ob 21.43 je v Trnovljah pri Celju gorel odpadni material na površini okoli 50 kvadratnih metrov. Gasilci PGE Celje in PGD Trnovlje so pogasili goreč odpadni material in pregledali okolico.

Izpostava Kranj

Ob 17.38 je na Višcah na Bledu, zagorela podrast na gozdnati površini. Gasilci PGD Bled so požar na okoli desetih kvadratnih metrih pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 18.24 je na Vodovodni cesti v Logatcu gorela trava. Požar na površini okoli 50 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Dolnji Logatec.

Ob 19.51 je na hribu Špilj nad Preserjami v občini Brezovica gorela podrast na površini okoli 200x200 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Preserje.

Ob 20.49 je ob regionalni cesti pri naselju Hruševo, občina Dobrova Polhov-Gradec, gorela suha trava. Gasilci PGD Hruševo so pogasili okoli petdeset kvadratnih metrov suhe trave.

Ob 21.12 so v naselju Dolga vas, občina Kočevje, gasilci PGD Dolga vas pogasili nepogašeno kurišče v bližini gozda.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.32 je v Lendavi ob avtocesti gorela trava. Požar so pogasili gasilci PGD Lendava.

Izpostava Novo mesto

Ob 23.07 je ob Mirnopeški cesti v Novem mestu gorelo grmičevje. Gasilca Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto sta požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov pogasila.

Izpostava Ptuj

Ob 17.28 je v Markovcih zagorelo strnišče. Požar na površini okoli 100 kvadratnih metrov so pogasili gasilci PGD Markovci.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 16.18 je na Selovcu, občina Dravograd, zaradi padlega drevesa na daljnovod iskrilo in tako povzročilo požar. Gasilci PGD Šentjanž, Dravograd in Sele - Vrhe so požar velikosti deset kvadratnih metrov pogasili, požarišče zalili z vodo ter z daljnovoda odstranili in razžagali padlo drevo. Na kraju so bili tudi dežurni delavci Elektra Celje.

Izpostava Trbovlje

Ob 16.56 je v naselju Ključevica občina Trbovlje gorel travnik in nizka podrast. Požar na površini okoli 10 000 m2 so pogasili gasilci PGD Trbovlje - mesto, Dobovec, Dol pri Hrastniku, Hrastnik, Čeče in Klek. Gasilci PGD Dobovec izvajajo požarno stražo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 20.44 so na Vošnjakovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili vsebino kovinskega koša za smeti.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Maribor

Ob 8.12 je na Kolodvorski cesti v Slovenski Bistrici pri menjavi kisikove jeklenke popustila cev. Zaradi eksplozije, ki je nastala med menjavo, se je poškodoval delavec. Gasilci PGD Slovenska Bistrica so zaprli dovod plina, reševalci NMP pa so poškodovanega delavca na kraju oskrbeli in prepeljali na nadaljnje zdravljenje v UKC Maribor.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Maribor

Ob 6.28 je na Tržaški cesti v Mariboru v podjetju delavec z viličarjem poškodoval cisterno z vodikovim peroksidom. Iz poškodovane cisterne je izteklo okoli 1000 litrov snovi. Delavci so pred prihodom gasilcev Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB ) Maribor poškodovano posodo prestavili v lovilno posodo in tako preprečili nadaljnje iztekanje ter preostanek tekočine iz cisterne prečrpali v ustrezne posode. Do onesnaženja okolja ni prišlo.

Izpostava Trbovlje

Ob 12.53 se je v naselju Knezdol v občini Trbovlje po vozišču razlilo motorno gorivo. Gasilci PGD Trbovlje mesto so po razlitem gorivu posuli absorbent in očistili deset kvadratnih metrov prometnih površin.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Novo mesto

Ob 20.07 je v naselju Balkovci, občina Črnomelj, občan našel neznana neeksplodirana ubojna sredstva. Pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Dolenjske regije sta štiri kose topovskih udarov, ostanek bivše JLA, varno odstranila in uničila na kraju najdbe.

Izpostava Postojna

Ob 12.12 je med Sušakom in Zabičami, občina Ilirska Bistrica, v gozdu občan našel ročno bombo angleške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarno najdbo sta na lokaciji uničila pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Notranjske ter Gorenjske in Ljubljanske regije.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 21.51 sta na Krožni cesti v Kopru v dvigalu večstanovanjske stavbe ostali ujeti dve osebi. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom rešili ujeti osebi ter izklopili glavno stikalo.

Izpostava Ljubljana

Ob 21.27 je v stanovanju na Linhartovi cesti v Ljubljani občanka potrebna zdravniške pomoči padla in ni mogla odpreti vrat. Gasilci GB Ljubljana so tehničnim posegom odprli vrata stanovanja in omogočili vstop reševalcem. Reševalci NMP Ljubljana so osebo pregledali ter odpeljali v UKC Ljubljana. Na kraju dogodka so posredovali tudi policisti.

Izpostava Maribor

Ob 12.16 so na Ruški cesti v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjskega objekta do reševalnega vozila.

Ob 17.41 so na Ljubljanski ulici v Mariboru gasilci JZ GB Maribor nudili pomoč reševalcem NMP Maribor pri prenosu obolele osebe iz reševalnega vozila nazaj v stanovanje.

Izpostava Ptuj

Ob 20.13 se je v Kočicah, občina Žetale, na cesto podrlo drevo ter poškodovalo obcestno ograjo in telefonske kable. Gasilci PGD Žetale so s pomočjo domačinov drevo razžagali in odstranili s cestišča. O dogodku je bila obveščena dežurna služba Telekom Slovenije.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Večdnevno suho in občasno vetrovno vreme ter visoke temperature so marsikje po državi že izsušile nizko vegetacijo in zgornje plasti tal. To povzroča ugodne razmere za nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem, kar se že kaže v povečanem številu zaznanih požarov in gasilskih intervencij.

Uprava RS za zaščito in reševanje opozarja, da je pri kurjenju in drugi uporabi ognja v naravnem okolju in na prostem treba upoštevati ukrepe varstva pred požarom v naravnem okolju. Prepovedano je odmetavanje cigaretnih ogorkov in drugih gorečih snovi, saj tudi te lahko v trenutnih razmerah povzročijo nastanek požarov v naravnem okolju in na prostem.

Podobne razmere pričakujemo tudi v prihodnjih dneh.

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved sta dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/