Skoči do osrednje vsebine

25. junij - dan pomorščakov

Dan pomorščakov, ki ga vsako leto obeležujemo 25. junija, v teh časih pandemije usmerja svetovno pozornost na prispevek pomorščakov k zagotavljanju neprekinjene verige svetovne trgovine.

Ob dnevu pomorščakov Mednarodna pomorska organizacija (IMO) izpostavlja "pošteno prihodnost pomorščakov". Ob tej priložnosti je Generalni sekretar IMO, Kitack Lim v svojem govoru poudaril, da je kampanja namenjena v podporo pomorščakom, ki se soočajo z neštetimi izzivi povezanimi s pandemijo. Predvsem je pomembna pravičnost, kar vključuje varno okolje na ladjah, ustrezne delovne pogoje ter spoštovanje pravic vseh, ne glede na raso, spol ali vero.

Uprava za pomorstvo se pridružuje sporočilu Generalnega sekretarja IMO in želi vsem svojim pomorščakom širom sveta, da ne glede na težke čase ohranijo ljubezen do morja in pomorskega poklica.

Morje se s svojo mogočnostjo in neizmerno širino zasidra globoko v srce, v srce vsakega naroda, ki ima to srečo, da se morje dotika njegove obale. Življenje z morjem, je življenje za morje.