Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na zasedanju Globalne koalicije proti Daesh podprl aktivnosti koalicije in njenih partnerjev

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je udeležil ministrskega zasedanja Globalne koalicije proti Daesh/ISIS, ki je bila ustanovljena septembra 2014. Tokratno zasedanje sta gostila italijanski minister za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Luigi di Maio in ameriški državni sekretar Antony Blinken.

Ministri so pregledali napredek in prioritete v boju proti Daesh/ISIS, in sicer na področjih vojaških aktivnosti, zavez za stabilizacijo razmer, ukrepov na področju preprečevanja financiranja Daesh/ISIS in aktivnosti Daesh v Afriki, s poudarkom na Sahelu. Prav tako so pozdravili nove članice, Centralno afriško republiko, Demokratično republiko Kongo, Mavretanijo in Jemen. V Globalni koaliciji sodeluje že 87 držav in organizacij, med njimi so vse, razen Malte, članice Nata in Evropske unije. 

Ministri so sprejeli skupno izjavo, v kateri so ponovno potrdili skupno odločenost nadaljevanja boja proti Daesh/ISIS in ustvarjanju pogojev za trajni poraz omenjene teroristične skupine, kar je izključni namen koalicije. Poudarili so zavezanost zaščite civilistov in spomnili, da morajo vse aktivnosti potekati v skladu z mednarodnim pravom, vključno z mednarodnim humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic ter z relevantnimi resolucijami Varnostnega sveta Združenih narodov. 

Minister dr. Logar je v svoji izjavi poudaril pomen okrepljenega sodelovanja držav Globalne koalicije in širše mednarodne skupnosti, saj se Daesh s svojim delovanjem uspešno prilagaja izgubam ozemlja in številnih svojih voditeljev. Ker Daesh nadaljuje z mobilizacijo privržencev v različnih regijah sveta, predvsem v Sahelu in na širšem Bližnjem vzhodu, je minister izrekel dobrodošlico novim članicam iz teh regij. Napovedal je, da bo Slovenija nadaljevala s sodelovanjem v operaciji Neomajna odločnost (Operation Inherent Resolve) in podpirala ostale aktivnosti koalicije in njenih partnerjev, predvsem Evropsko unijo in Nato. Slovenija nudi humanitarno pomoč Iraku, Siriji in širši regiji. Tudi v vlogi predsedujoče Svetu Evropske unije bo Slovenija še naprej pomagala aktivnostim Globalne koalicije. 

Minister dr. Logar se je srečal z državnim sekretarjem ZDA Anthonyjem Blinkenom s katerim sta potrdila nadaljevanje strateškega odnosa med državama in krepitev sodelovanja v luči globalnih izzivov. 

Sestal se je tudi z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom s katerim sta izpostavila krepitev slovenskega prispevka v NATO in se strinjala o pomembnosti sodelovanja med NATO in Evropsko unijo,

Ob robu zasedanj se je srečal še z v.d. predsednika vlade Moldavije Aureliujem Ciocoijem. Ministra sta spregovorila o krepitvi bilateralnega sodelovanja, o sodelovanju z državami vzhodnega partnerstva in vrhu, ki bo potekal v času predsedovanja Slovenije Svetu EU