Skoči do osrednje vsebine

Politično-varnostne konzultacije med Slovenijo in ZDA v Washingtonu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V State Departmentu v Washingtonu so 24. in 25. junija potekale politično-varnostne konzultacije med Slovenijo in Združenimi državami Amerike, ki sta jih vodila generalni direktor Direktorata za skupno zunanjo in varnostno politiko na Ministrstvu za zunanje zadeve Jernej Müller in glavna namestnica pomočnika državnega sekretarja Maureen Cormack.
skupinska fotografija udeležencev

Politično-varnostne konzultacije med Slovenijo in ZDA v Washingtonu | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 3

Gre za ustaljen mehanizem dvostranskega dialoga, v katerem sodelujejo predstavniki zunanjih in obrambnih ministrstev obeh držav. Obrambne vidike sta na konzultacijah naslovila generalni direktor Ministrstva za obrambo Uroš Zorko in namestnik pomočnika obrambnega sekretarja Spencer Boyer.

Med obravnavanimi temami so bile globalno varnostno okolje s poudarkom na transatlantskih priložnostih, še posebej v času slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije, Zahodni Balkan, sodelovanje v NATO in mednarodnih misijah in operacijah, dvostransko varnostno in obrambno sodelovanje ter nove in hibridne grožnje vključno s kibernetsko varnostjo ter podnebnimi spremembami.

Ob robu konzultacij je politični direktor Müller opravil ločena dvostranska srečanja s podsekretarko za politične zadeve Victorio Nuland ter drugimi visokimi predstavniki State Departmenta pristojnimi za Evropsko unijo, Zahodni Balkan, Rusijo, Kitajsko in Indo-Pacifik ter Bližnji Vzhod in Severno Afriko.