Skoči do osrednje vsebine

Na Polževem čestitali naši domovini Sloveniji

Občina Ivančna Gorica se je z osrednjo prireditvijo ob današnjem dnevu državnosti pridružila številnim prireditvam po Sloveniji in počastila okrogli jubilej 30. obletnice samostojnosti Republike Slovenije. Prireditve z naslovom »Vse najboljše domovina«, ki je potekala pri cerkvici Svetega Duha na vrhu Polževega, se je udeležil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Minister Hojs je v svojem govoru povzel 30-letno zgodovino Slovenije. Nazorno je opisal idejo za nastanek naše domovine in kako pomembna je osamosvojitev za nas Slovence. Po njegovih besedah je prav, da se spomnimo tistih let in dni, ko smo se odločali za lastno državo. Demokracija je tisto, kar združuje Slovenijo in jo označuje kot posebno. Saj ima veliko narodov svojo lastno državo, demokracije pa žal ne. Po vsem trudu, ki smo ga vložili, je dan danes res težko poslušati tiste posameznike, ki še danes menijo, da je bilo nekoč lepše. Spomnil se je tudi tistih, ki so takrat dali svoje življenje za dobro domovine, naše Slovenije.

»Kako je trideset let pozneje? Ali je res, da je res vse tako slabo? Ali je res, da je vse tako brezupno, kot nas nekatere medijske hiše nagovarjajo v teh dneh,« se je spraševal Hojs in nadaljeval: »Ko v zadnjih dneh hodim po Sloveniji, tako kot danes, se ne morem načuditi, kje se skriva to nezadovoljstvo, kje je vse tisto slabo. Srečujem vesele ljudi, polne upanja in radosti ob praznovanju, ki so s svojo glavo in delovnimi rokami ter vztrajnostjo ustvarili to, kar imamo danes.«

V nadaljevanju je poudaril ključni vrednoti aktualne vlade. To sta vrednoti reda in poštenja. In prav ti dve vrednoti nam bosta še kako pomagali pri predsedovanju Evropski uniji, ki ga Slovenija nastopi v naslednjih dneh. Ob zaključku je prisotnim zaželel lep praznični dan in prisotne pozval, da se kljub »zeleni epidemiološki fazi« ne sprostimo preveč in še naprej spoštujemo ukrepe v dobro vseh nas.