Skoči do osrednje vsebine

Visoke temperature in obdobje brez dežja narekujejo skrbno ravnanje z vodo tudi v kmetijstvu

Prvi letošnji vročinski val je poleg visokih temperatur in velike toplotne obremenitve prinesel tudi prvo možnost sušnega obdobja. Zato Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano poziva k skrbnemu ravnanju z vodo.

V času sušnega obdobja je pritisk na rabo vode povečan s strani različnih odjemalcev, zato Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano še posebej poziva kmetovalce, ki uporabljajo namakalne sisteme za namakanje kmetijskih površin, da z vodo ravnajo zelo racionalno, saj bomo le na ta način lahko zagotavljali zadostne količine vode za kmetijske namene in tudi vse druge potrebe.

Nizek vodostaj je tudi na namakalnem razvodu Vogršček. Sklad kmetijskih zemljišč in gozdov Republike Slovenije, izvajalec državne javne službe na osuševalnih in namakalnih sistemih obvešča, da bo z današnjim dnem prekinil dodajanje tlaka v črpališču Renče ter polnjenjem vodohrana Šempas, ki velja za naslednja namakalna polja: Namakalni sistem polja Replje, Oroševalni in namakalni sistem Miren pri Gorici, Namakalni sistem Šempeter, Namakalni sistem polja Prvačina I in II, Stabilni oroševalni namakalni sistem Jugova polja, Namakalni sistem polja Orehovlje Bilje, Namakalni sistem Vrtojba polje, Namakalni sistem polja Dornberk in polja Kabate, Namakalni sistem polja Bukovica, Namakalni sistem Okroglica I in II, Oroševalni sistem Križ Cijanov, Namakalna polja Podvogrsko, Namakalni sistem Orehovlje Britof, Namakanje Šempaske gmajne ter Namakalni sistem Karavlja Gramoznica.

Vzrok za počasno zapiranje razvoda je znižanje gladine vode v akumulaciji Vogršček, ki je bila včeraj, 23. 6., pod dovoljeno koto 80m nadmorske višine. V kolikor se gladina vode v akumulaciji Vogršček do začetka prihodnjega tedna ne zviša, bo Sklad postopoma delno zaprl razvod (ne v celoti).

Ministrstvo skupaj s Skladom kmetijskih zemljišč in gozdov RS aktivno išče rešitve, da bo namakalni sistem še naprej lahko v uporabi. Iščejo pa se tudi možnosti uporabe lokalnega vodovoda.