Skoči do osrednje vsebine

Širok spekter prejetih vlog za izbiro astronavtov ESA

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Zaključen je rok za prijave na razpis Evropske vesoljske agencije (ESA) za astronavte. Prijavitelji so že v pričakovanju naslednjega koraka v postopku izbire, ki bo predvidoma zaključen konec leta 2022.
Velik vesoljski simulator

Vesoljski simulator | Avtor: ESA

Na današnji tiskovni konferenci je ESA predstavila podatke o številu prijav na razpis za astronavte. Čeprav končni rezultat še ni znan, prvotna statistika kaže, da je vlogo za mesto astronavta pri ESA oddalo 22.000 oseb, od tega približno 5400 žensk (24 %). Približno 200 prijaviteljev je oddalo vlogo za novo odprto mesto za astronavte invalide. Vloge je ESA prejela iz vseh držav članic in pridruženih članic, tudi iz Slovenije.

Na razpis, ki ga je ESA objavila leta 2008, se je prijavilo 8413 oseb. Delež žensk, ki so se takrat prijavile na razpis, je bil 15,5 %.

V razpisu za astronavte je letos ESA prvič odprla mesto za invalidne astronavte. Namen kandidata, ki bo to mesto zasedel, je sodelovanje z ESA pri ugotavljanju kakšne prilagoditve so potrebne, da lahko tak astronavt sodeluje kot strokovni član posadke na prihodnjih odpravah v vesolje.

Naslednji koraki v postopku izbire

Od 18. junija 2021, ko se je iztekel rok za prijavo, bo postopek izbire astronavtov potekal v šestih korakih. Seznam bo objavljen predvidoma konec leta 2022. V prvi fazi bo ESA ocenila prejete vloge na podlagi informacij iz zahtevane dokumentacije in vprašalnika. Ob koncu vsakega obdobja bo ESA kandidate tudi obvestila ali je bila njihova vloga uspešna za napredovanje k naslednjemu koraku, vendar prosi za potrpežljivost, saj bo celoten postopek trajal leto in pol.

Pozitivni izziv

Generalni direktor ESA, Josef Aschbacher je dejal, da je agencija želela v svoji kampanji za nabor astronavtov privabiti širok spekter prijaviteljev in se veseli izziva pri izbiri najprimernejših kandidatov iz Evrope. »Izbira rezervnih astronavtov poleg štirih astronavtov osebja in astronavta invalida nudi več možnosti za naše vlagatelje, kot kadar koli prej. Vendar pa je,« dodaja, »tekma za ta izredno zaželena mesta v vesolju, kot je razvidno iz začetne statistike, precej intenzivna.«

»Vsem, ki so vlogo oddali, se zahvaljujem za čas in trud, ki so ga namenili naši vlogi za mesto astronavta. Hvaležni vam bomo za potrpežljivost med tem, ko si naša ekipa prizadeva za zagotavljanje poštenega in temeljitega postopka, ter vse, ki se zanimate za vesolje, opominjamo, da mesto astronavta ni edina možnost, ki jo ponuja ESA. V naslednjih letih bomo iskali širok nabor strokovnjakov za vesolje, zato vas spodbujamo k ogledu teh priložnosti na spletni strani ESA Careers.«

David Parker, Direktor človeških in robotskih raziskav ESA, te pripombe podpira in pravi: “Veseli me, da opažam boljše razmerje prijaviteljev po spolu, vendar statistika hkrati kaže, da bi lahko za izboljšanje razmerja naredili še več. Za nas je zelo pomembno, da predstavimo vse dele družbe. Zelo sem radoveden, kateri od prijaviteljev se bo pridružil naši obstoječi skupini astronavtov, ter k takšni predstavitvi pripomogel  tako na Zemlji kot v vesolju.”

Končne rezultate glede števil in geografske razporeditve vlog bo ESA objavila takoj, ko bodo na voljo. Redno posodobljene informacije o izbiri astronavtov bodo na voljo tudi na spletni strani ESA.

Za več informacij glede priložnosti, ki jih ponuja ESA, lahko obiščete njeno spletno stran.

Uporabne povezave do več informacij

Priročnik o izbiri astronavtov

Komplet o izbiri astronavtov za medije

Spletna stran o izbiri astronavtov