Skoči do osrednje vsebine

Na Salzburškem forumu o sodelovanju do 2030 in migracijah

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes udeležil ministrskega srečanja držav Salzburškega foruma. Na srečanju so razpravljali o sodelovanju držav Salzburškega foruma do 2030 ter izmenjali izkušnje in primere dobrih praks med epidemijo covid-19. Govorili so o prihodnji usmeritvi Skupne koordinacijske platforme in o migracijskih izzivih na vzhodnosredozemski migracijski poti. Na srečanju je minister Hojs predstavil tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju notranjih zadev.
Minister Aleš Hojs na zasedanju držav Salzburškega foruma

Minister Aleš Hojs na zasedanju držav Salzburškega foruma | Avtor: MNZ

Uvodoma so ministri govorili o sodelovanju držav Salzburškega foruma do 2030. Kot je dejal minister, Slovenija podpira cilje in predlagane načine boljšega operativnega in praktičnega sodelovanja na regionalni ravni. »Poglobljeno sodelovanje na področjih policijskega sodelovanja in preprečevanja migracij bo zagotovo potrebno, če želimo uspešno naslavljati trenutne in prihodnje varnostne izzive v naši bližnji soseščini,« je dejal Hojs.

Posebno pozornost so namenili dobrim praksam med epidemijo COVID-19. »V soočanju s pandemijo je bil največji izziv, s katerim smo bili soočeni ob začetku, potreba po hitri prilagoditvi novim okoliščinam ter pomanjkanje usklajenosti ukrepov, sprejetih za omejitev širjenja novega koronavirusa, med državami. Zato smo sredi marca 2020 našim sosednjim državam in regionalnim partnerjem podali pobudo za organizacijo rednih videokonferenc šefov policij in vodij mejnih služb. Ta pobuda je bila dobro sprejeta in je omogočila zelo hitro reševanje sprotnih zapletov,« je izkušnje Slovenije predstavil minister Hojs in soočanje s pandemijo ocenil kot uspešno.

Razpravljali so tudi o vzhodnosredozemski migracijski poti, ki se nadaljuje v balkansko migracijsko pot in je v zadnjih letih ena od glavnih poti za vstop migrantov v države EU. Udeleženci so se strinjali, da je treba spremljati situacijo na Zahodnem Balkanu in na vzhodnosredozemski migracijski poti. »Pojavi nedovoljenih migracij in organizirane kriminalitete ter trgovine in tihotapljenja ljudi se odražajo tudi pri nadzoru slovenske zunanje meje,« je dejal minister in pozdravil pobudo skupne koordinacijske platforme (JCP). Njen cilj je izboljšati učinkovitost medsebojnega sodelovanja na področju migracij na balkanski migracijski poti. »Slovenija podpira delo in idejo skupne koordinacijske platforme, kar smo v preteklosti že izrazili. Verjamemo, da bodo imele aktivnosti platforme zelo pozitivne posledice za države EU in države Zahodnega Balkana.«

Minister Hojs je predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na notranjih zadev. To so celostno upravljanje z migracijami, krepitev schengenskega prostora, v povezavi s tem tudi varnost v EU in Sloveniji, regionalna prioriteta je Zahodni Balkan. Pri tem bomo v razprave vključevali tudi problematiko in vidike držav Salzburškega foruma.