Skoči do osrednje vsebine

Ob izidu monografije »Gastronomija Slovenije« goste nagovoril minister dr. Jože Podgoršek

V letu 2021, ko Slovenija nosi prestižni naziv Evropska regija gastronomije, je pri založbi Hart s podporo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano izšla obsežna strokovna monografija Gastronomija Slovenije prof. dr. Janeza Bogataja. Na predstavitvi monografije je goste v Narodni galeriji v Ljubljani nagovoril tudi minister Podgoršek.

Monografija Gastronomija Slovenije prof. dr. Janeza Bogataja, ambasadorja projekta Slovenija - Evropska regija gastronomije 2021, v 4 knjigah predstavlja 24 gastronomskih regij Slovenije in njihovih 430 strokovno izbranih živil, jedi in pijač, ki so predstavljene z zgodbami, recepti in fotografijami. Vsaka od 24 regij je uvedena z barvno reprodukcijo pokrajinskih upodobitev slovenskih slikarjev, ki sporočajo o neločljivi povezanosti naravnega okolja, gastronomije in zavezanosti Slovenije trajnostnemu razvoju. Obsežno delo, ki je izšlo v letu, ko se Slovenija ponaša z nazivom Evropska gastronomska regija 2021, je tudi pomenljiv prispevek k ohranjanju slovenske kulinarične kulturne dediščine.

Minister dr. Podgoršek se je v svojem govoru zahvalil in čestital avtorju in založbi za to izjemno delo ter poudaril: »Monografija presega današnji prostor in čas. Je delo za vse čase in rodove in je izjemnega pomena  za Slovenijo, za gostinstvo, gastronomijo in turizem. Bodimo ponosni na to, kar imamo, in kar je zajeto v teh knjigah. Verjamem, da bodo bodoči gurmani na podlagi takih del posegali po zaščitenih proizvodih in ohranjali tradicionalno slovensko hrano in kulinarično dediščino.«

Prof. dr. Janez Bogataj pa je dodal: »Dediščina na področju gastronomije nam mora biti v navdih pri iskanju novih jedi, novih gurmanskih užitkov. Izid teh knjig je odlična priložnost tudi za razmislek o bodoči promociji naše hrane, naših mojstrovin.«

Monografija s predstavljenimi recepti za tradicionalne slovenske jedi, ki vkjučujejo proizvode iz shem kakovosti, je pomembna tudi za širšo javnost, saj pomaga ozaveščati o pomenu lokalno pridelane hrane in povezovanja slovenske gastronomske ponudbe z domačimi pridelovalci surovine.