Skoči do osrednje vsebine

Minister Zdravko Počivalšek z delegacijo prvič v Rimu

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Slovenska delegacija, na čelu z ministrom Zdravkom Počivalškom, je uspešno zaključila obisk v Italiji. Ob robu bilateralnih pogovorov z ministrom za gospodarski razvoj Giancarlom Giorgettijem in ministrom za tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo Vittoriom Colaom, se je minister Počivalšek srečal tudi z državnim sekretarjem v Kabinetu predsednika vlade za vesoljske tehnologije Brunom Tabaccijem in direktorjem Italijanske vesoljske agencije Giorgiom Saccoccio, s katerim sta podpisala tudi pismo o nameri.
Minister Zdravko Počivalšek in pet predstavnikov slovenske delegacije

Minister Zdravko Počivalšek s predstavniki slovenske delegacije

Podpis pisma o nameri

Minister Zdravko Počivalšek je z direktorjem Italijanske vesoljske agencije Giorgiom Saccoccio podpisal Pismo o nameri o sodelovanju na področju vesoljskih dejavnosti v miroljubne namene med Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo in Italijansko vesoljsko agencijo. Do podpisa je prišlo na pobudo italijanske strani, ki je naletela na zelo dober odziv s strani slovenskih podjetij in raziskovalnih institucij.  

»Pismo o nameri predstavlja dobro podlago za vzpostavitev tesnejšega sodelovanja na področju vesolja med Slovenijo in Italijo, saj omogoča vzpostavitev okvira za sodelovanje, identifikacijo področij skupnega interesa, izmenjavo informacij in spodbujanje skupnih dejavnosti in pobud«, je povedal minister Počivalšek.

Predvidena je tudi ustanovitev skupnega usmerjevalnega odbora, v okviru katerega bodo dogovorjeni morebitni projekti sodelovanja in konkretni načini izvajanja tega dokumenta, ter redna srečanja, in sicer najmanj enkrat letno, izmenjaje v Sloveniji in Italiji.

Bilateralna srečanja za okrepitev odnosov s sosednjo Italijo

Minister Počivalšek se je srečal z Giancarlom Giorgettijem, ministrom za gospodarski razvoj, s katerim sta ugotovila, da so bili naši meddržavni odnosi vedno dobri, intenzivni in razvejani. Italija je tudi največja sosednja država in sodi med naše najpomembnejše trgovinske partnerice.

»Predlagal sem mu, da bi v začetku prihodnjega leta v Milanu ali Trstu organizirali dogodek za predstavitev naložbenih priložnosti v Sloveniji, ki ga je italijanski minister tudi podprl. To bi bil za nas vsekakor pomemben promocijsko-investicijski dogodek. Predstavil sem mu tudi prioritete slovenskega predsedovanja Svetu EU na področju gospodarstva ter pomen našega slogana in prednostne naloge«, je povedal minister Počivalšek.

V nadaljevanju mu je Počivalšek pojasnil, da so italijanske naložbe v Sloveniji dobre, a vendar imamo še veliko priložnosti za sodelovanje, s katerimi se Giorgetti strinja, in sicer predvsem na področju turizma, energetike, letalskih in drugih infrastrukturnih povezav, transporta in logistike, avtomobilske industrije in mobilnosti, znanosti/inovacij in lesno-predelovalne industrije.

Minister Giorgetti je predlagal tudi vzpostavitev bilateralnih projektov med državama, na podoben način kot to že izvajajo s Francijo, odobrenih s strani Evropske komisije za spodbujanje podjetništva in povezovanja inovativnih podjetij. Ministra sta se strinjala, da so zaradi digitalizacije potrebne spremembe EU pravil, prav tako pa je tudi industrija potrebna prenove z vidika zagotavljanja ustreznejših mehanizmov državnih pomoči.

Ob koncu sta se dogovorila za vzpostavitev fonda za italijansko manjšino in za Slovence v Italiji ter v znak podpore potrdila njuno skupno udeležbo na podpisu sporazuma med Institutom Jožef Štefan in italijanskim Nacionalnim svetom za raziskave, o čemer je minister Počivalšek govoril tudi z njihovo direktorico Mario Chiara Carrozza.

Z ministrom za tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo Vittoriom Colaom pa sta govorila o pomenu investicij v tehnološke inovacije in digitalno tranzicijo ter možnostih nadaljnjega sodelovanja.

Sprejem ob dnevu državnosti in 30. obletnici osamosvojitve Slovenije

Minister Počivalšek je nagovoril tudi udeležence sprejema, kjer je poudaril, da je ponosen, da ob naši častitljivi obletnici predstavlja državo, ki je pri svojih rosnih 13ih letih starosti postala polnopravna članica EU in ki bo čez nekaj dni že v drugo predsedovala Svetu EU. »Nazdravimo vsi naši mladi državi v prelepem okolju večnega mesta Rim«, je zaključil minister Počivalšek.