Skoči do osrednje vsebine

Evropski forum za geodezijo

Pododbor za geodezijo (SCoG), ki deluje v okviru pobude Združenih narodov za globalno upravljanje z geoprostorskimi informacijami (UN-GGIM) je skupaj z evropskim regionalnim odborom UN-GGIM – Evropa, dne 23. 6. 2021 organiziral Evropski forum za geodezijo z naslovom Evropski prispevek na poti proti trajnostnemu svetovnemu geodetskemu referenčnemu okviru.

Uvodni nagovor udeležencem Evropskega foruma za geodezijo je imel v vlogi predsedujočega izvršilnemu odboru UN GGIM Evropa, generalni direktor Geodetske uprave Tomaž Petek. V nagovoru je izpostavil pomen resolucije z naslovom Globalni geodetski referenčni okvir za trajnostni razvoj s katero je generalna skupščina Združenih narodov (OZN) februarja 2015 prepoznala pomen globalno usklajenega pristopa k geodeziji in geoinformatiki. Šest let po sprejemu resolucije se delovanje držav članic OZN udejanja v vzpostavljanju globalnega geodetskega referenčnega okvira in v ustanavljanju globalnega geodetskega centra odličnosti.

Osrednji del Evropskega foruma za geodezijo je bila predstavitev in razprava o dveh ključnih dokumentih, ki jih je pripravil pododbor za geodezijo pri UN GGIM (SCoG):

Oba dokumenta bosta obravnavana na 11. rednem zasedanju UN GGIM avgusta 2021.

Udeleženci posveta so imeli priložnost zastavljati vprašanja ter sodelovati v razpravi, ki je sledila predstavitvi obeh dokumentov. Vse predstavitve in posnetek celotnega posveta je na voljo na spletni strani pododbora za geodezijo.