Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 22. junija 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

Izpostava Kranj

Ob 18.30 so v Dvorski vasi v občini Radovljica lovci naleteli na kadaver divjega prašiča. Zaradi suma na prašičjo kugo so bile obveščene pristojne službe.

 

Nesreče v gorah

Izpostava Celje

Ob 8.55 je iz Okrešlja na Malo Rinko v Igličevi smeri v občini Solčava na planinca padel snežni most in ga zasul. Soplezalka je naredila odprtino za dotok zraka. Reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Celje so se ob pomoči helikopterja Slovenske vojske v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah prepeljali na lokacijo, planinca odkopali, oskrbeli in prepeljali v Logarsko dolino.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 13.09 je v Šmarjeti, občina Laško, osebno vozilo trčilo v odbojno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Laško so kraj dogodka zavarovali, odklopili akumulator, nudili pomoč policiji pri usmerjanju prometa ter z vpojnimi sredstvi posuli razlite motorne tekočine na vozišču.

Izpostava Maribor

Ob 8.31 so v Kolodvorski ulici Slovenski Bistrici, gasilci PGD Slovenska Bistrica posredovali po prometni nesreči, kjer so s tehničnim posegom izvlekli osebno vozilo, ki se je zagozdilo pod tovorno vozilo. Odklopili so akumulator ter posuli onesnaženo cestišče z vpojnim sredstvom. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 8.39 sta v naselju Negova, občina Gornja Radgona, trčila delovni stroj in osebno vozilo, pri čemer se je poškodovala ena oseba. Gasilci PGD Gornja Radgona so pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) pri prenosu poškodovane osebe, počistili cestišče in odklopili akumulator.

Izpostava Postojna

Ob 9.52 sta na cesti pri naselju Hruševje, občina Postojna, trčila osebno vozilo in traktor. Gasilci PGD Postojna in Hruševje so zavarovali kraj dogodka, s tehničnim posegom rešili eno osebo izpod vozila, nudili pomoč reševalcem NMP Postojna, policiji, pogrebni službi ter delavcem cestnega podjetja pri odpravi posledic prometne nesreče. V nesreči je ena oseba umrla.

Ob 19.20 je na cesti Knežak–Šembije, občina Ilirska Bistrica, padel motorist in se poškodoval. Posredovali so gasilci PGD Ilirska Bistrica in Knežak, ki so kraj dogodka zavarovali, nudili pomoč reševalcem NMP Ilirska Bistrica pri oskrbi in prenosu poškodovanega motorista v reševalno vozilo, odklopili akumulator ter zavarovali kraj pristanka helikopterja. Poškodovanega motorista je v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana prepeljal helikopter Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Brnik.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 5.44 se je na Korenovi cesti v naselju Podgorje v občini Kamnik ob industrijskem objektu kadilo iz kanalizacijskega jaška. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Šmarca, ki so na kraju ugotovili, da gorijo smeti in cigaretni ogorki. Manjši požar so pogasili in pregledali okolico.

Ob 22.26 je na vrtičkih ob Cesti 24.junija v Ljubljani ob Savi deloma zgorela baraka in različni odpadki. Požar so pogasili gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Črnuče.

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.03 je v naselju Godovič v občini Idrija zagorelo v dimniku stanovanjske hiše. Goreče saje so pogasili gasilci PGD Godovič in Idrija.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Koper

Ob 16.30 je na avtocesti Koper–Ljubljana za predorom Dekani gorelo osebno vozilo. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so pogasili požar v predelu motorja.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Celje

Ob 18.30 je v naselju Črnova v občini Velenje gorela trava. Gasilci PGD Vinska gora, Bevče in Velenje so požar omejili in pogasili.

Izpostava Koper

Ob 3.19 je v bližini vasi Loka, občina Koper, gorelo ob železniški progi. Gasilci JZ GB Koper so na lokaciji ugotovili, da gori del odlomljenega trama in požar pogasili.

Izpostava Kranj

Ob 16.57 je na Spodnjem Plavžu na Jesenicah tlela žagovina na površini okoli 25 kvadratnih metrov. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so požar pogasili.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.12 je gorela podrast, šota in nekaj suhega podrtega drevja na Cankarjevem vrhu v Ljubljani. Požar na površini okoli 400 kvadratnih metrov so pogasili gasilci GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška. Prekopali so zemljino pogorišča ter obilno zalili pogorelo gozdno površino.

Ob 14.30 je na železniški progi Kresnice–Jevnica v občini Litija zagorel železniški prag. Ogenj so pogasili gasilci PGD Jevnica

Izpostava Maribor

Ob 16.59 je v bližini hotela na Hočkem Pohorju v občini Hoče-Slivnica gorel kup odpadnega materiala. Požar so pogasili gasilci PGD Hoče, Bohova in Hotinja vas.

Izpostava Nova Gorica

Ob 15.49 so opazili dim nad naseljem Gozd na hribu Kraguljc v občini Ajdovščina. Posredovali so gasilci PGD Col in pogasili okoli 150 kvadratnih metrov suhe trave in podrasti.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.11 je v naselju Velika Loka, občina Trebnje, na žagi gorel odpadni les in žagovina. Požar so pogasili gasilci PGD Velika Loka.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 1.09 so v Hudovernikovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana pogasili gorečo vsebino zabojnika za papir.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 15.26 so gasilci PGE Celje in PGD Laško posredovali na Trgu svobode v Laškem, kjer je iz prevrnjenega kolesa z motorjem iztekalo gorivo. Gasilci so kraj dogodka zavarovali, preprečili nadaljnje iztekanje goriva ter z vpojnimi sredstvi posuli razlito gorivo na vozišču.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.59 so v Kostanjevici na Krasu, občina Miren-Kostanjevica, na travniku, naleteli na neeksplodirana ubojna sredstva. Posredovala sta pripadnika Državne enote za varstvo pred Neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) Severnoprimorske regije in odstranila tri topovske granate kalibra 75 milimetrov, mase 7 kilogramov in topovsko granato kalibra 149 milimetrov, mase 41,11 kilogramov. Nevarne najdbe italijanske izdelave iz obdobja 1. svetovne vojne sta do uničenja ustrezno uskladiščila.

Ob 11.16 sta v kraju Doblar v občini Kanal posredovala pripadnika Državne enote za varstvo pred NUS Severnoprimorske regije, kjer sta odstranila ročno bombo, mase 0,52 kg, italijanskega porekla iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 6.13 je v Prešernovi ulici v Celju iztekala voda iz objekta. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so vstopili v objekt in vodo zaprli.

Ob 13.20 so na Železarski cesti v Štorah gasilci PGD Štore nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Kranj

Ob 5.34 je v Begunjah, občina Radovljica, zaradi okvare vodovoda začela voda zalivati klet objekta. Še pred prihodom gasilcev PGD Begunje, so domači zaustavili iztekanje. Gasilci so vodo izčrpali iz objekta.

Ob 18.00 so iz objekta v Zoisovi ulici v Kranju gasilci GARS Kranj iz okvarjenega dvigala rešili štiri osebe. Dvigalo so izklopili in obvestili pristojnega serviserja.

Izpostava Ljubljana

Ob 14.24 so gasilci PGD Topole pomagali reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe v naselju Topole v občini Mengeš.

Ob 14.21 je iz stanovanja na Ljubljanski cesti v Domžalah iz počenega radiatorja iztekala voda. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zaprli ventil na radiatorju.

Ob 16.30 je na Horjulski cesti v naselju Dobrova, občina Dobrova-Polhov Gradec, zaradi odtrganega ventila pred števcem voda poplavila kletne prostore stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Dobrova, ki so vodo izčrpali in posesali kletne prostore.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Opozorilo

Po podatkih Urada za meteorološko napoved Agencije RS za okolje bo vključno do petka po nižinah sredi dneva in popoldne velika toplotna obremenitev.