Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na sestanku z generalnim direktorjem Mednarodne organizacije za trto in vino

Minister dr. Jože Podgoršek se je preko video povezave sestal z generalnim direktorjem Mednarodne organizacije za trto in vino (OIV) Pauem Rocem. OIV je medvladna znanstvena in tehnična organizacija, dejavna v sektorju vinske trte, vina, pijač na osnovi vina, namiznega grozdja, rozin in drugih proizvodov vinske trte. Pogovor bo tekel o aktualnih temah na podrtočju vinarstva tudi v povezavi s predsedovanjem Slovenije Svetu EU.
Minister sedi za mizo in spremlja dogajanje na ekranu

Minister dr. Jože Podgoršek med sestankom | Avtor: MKGP

Do sestanka je prišlo na pobudo generalnega direktorja  OIV  Paua Roca. Spregovorila sta o delovanju organizacije in pripravi predlogov resolucij, ki se bodo predvidoma potrdile na naslednji generalni skupščini. Minister dr. Podgoršek je  z generalnim direktorjem Roco govoril predvsem o delovanju OIV ter o pripravi predlogov resolucij, ki se bodo predvidoma potrdile na naslednji generalni skupščini OIV, 12. julija 2021. Govorila sta tudi  o predlogu resolucije, ki zadeva potrditev ruskega jezika, kot dodatnega, šestega uradnega jezika OIV. Slovenija se je do sedaj do predloga Ruske federacije opredelila pozitivno.

Slovenija je sicer v organizacijo zelo aktivno vključena. Sodeluje na področju vinarskih in vinogradniških vsebin ter pri pripravi resolucij, ki se kasneje sprejemajo na generalni skupščini. Med predsedovanjem Svetu EU bo Slovenija v delovni skupini F-12: Vino in alkohol, sodelovala pri pripravi vsebin, ki zadevajo delovanje OIV, ter pri pripravi in opredelitvi glede predlogov resolucij OIV, ki imajo lahko vpliv na pravni red Evropske unije.