Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik na zasedanju ministrov neformalne mreže javnih uprav EUPAN

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je udeležil zasedanja ministrov neformalne mreže javnih uprav držav članic EU (EUPAN), ki poteka v Lizboni na Portugalskem. Nastopil je kot ključni govorec na panelu o veščinah, vodenju in mobilnosti v javni upravi.
skupinska fotografija ministrov pred dvorano

V Lizboni je potekalo zasedanje ministrov neformalne mreže javnih uprav držav članic EU (EUPAN) | Avtor: portugalsko predsedstvo

1 / 3

Ministri, pristojni za javno upravo, so uvodoma razpravljali o razvoju upravljanja z zaposlenimi in pomenu krepitve digitalne preobrazbe v javni upravi. Na področju razvoja zaposlenih so izmenjali izkušnje in dobre prakse o vplivu covida-19 na načine dela v javni upravi in razvijanje potrebnih vodstvenih ter digitalnih spretnosti. Pregledali so tudi politike in ukrepe, ki spodbujajo delež žensk in uravnoteženo zastopanost spolov na vodstvenih položajih ter ukrepe, ki prispevajo k spodbujanju ravnovesja med poklicnim in zasebnim življenjem in k reševanju starostnega neravnovesja v javnem sektorju.

Minister Boštjan Koritnik je v svojem nastopu poudaril pomen spremembe kulture vodenja v javni upravi. »Vodstveni kadri morajo graditi zaupanje v svoje zaposlene, se osredotočati na njihove rezultate in učinkovitost ter spodbujati nenehen samorazvoj in razvoj svojih zaposlenih v učeči se organizaciji. Poleg digitalnih veščin pa moramo dati poudarek razvijanju kognitivnih in socialnih veščin, ki omogočajo okrepitev strateškega in kritičnega razmišljanja ter inovativnega reševanja problemov,« je v nastopu izpostavil minister. Dotaknil pa se je tudi spodbujanja sodelovanja zaposlenih iz vseh področij in njihove mobilnosti znotraj posamezne organizacije oziroma javnega sektorja.

Ministri so se v nadaljevanju zasedanja dotaknili tudi področja digitalizacije javne uprave, kjer so pozornost namenili predvsem izvajanju evropske politike interoperabilnosti ter njenih skupnih standardov in rešitev. »Ključnega pomena bo doseči digitalno preoblikovane in interoperabilne javne uprave na lokalni, nacionalni in evropski ravni,« je ob tem poudaril minister Koritnik. Spregovorili pa so tudi o inovativnih, podatkovno usmerjenih in čezmejnih digitalnih javnih storitvah, varnem okolju digitalne identitete, varstvu podatkov ter krepitvi kibernetske varnosti za zaščito državljanov in podjetij.

Ob robu zasedanja se bo minister Koritnik jutri na dvostranskem srečanju sestal še s portugalsko ministrico za modernizacijo državne uprave Alexandro Leitão.