Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan in irski državni minister Brophy o razvojnem sodelovanju in predsedovanju Slovenije Svetu EU

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan se je preko avdio-video konference pogovarjal s Colmom Brophyjem, državnim ministrom za razvojno pomoč in diasporo v Ministrstvu za zunanje zadeve Irske. Razpravljala sta o razvojnem sodelovanju, vključno s prioritetami prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.
sedi pred računalnikom, zadaj zastave

Državni sekretar dr. Raščan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan je opisal glavne prednostne naloge slovenskega predsedovanja na področjih razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Program predsedovanja na področju razvojnega sodelovanja sloni na dveh stebrih, ki sta umeščena v širši kontekst okrevanja po pandemiji in krepitev odpornosti. To sta zelena tranzicija in človekov razvoj. Celovit pristop do vode bo tematska prioriteta, ki bo povezovala oba stebra. To bo tudi glavna tema na področju humanitarne pomoči.

Sogovornika sta se na kratko dotaknila tudi bilateralnih odnosov med državama ter izmenjala poglede o delovanju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči obeh držav. Izpostavila sta dobro sodelovanje med državama in podobna stališča na številnih področjih razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Državni sekretar dr. Raščan se je zahvalil ministru Brophyju za odlično organizacijo neformalnega zasedanja razvojnih ministrov Odbora za razvojno pomoč (DAC) Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Tidewater 2021, ki je potekalo pretekli teden in na katerem je v imenu Slovenije sodeloval.

Minister Brophy je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija ponovno odprla svoje veleposlaništvo v Dublinu, kar še poglablja že tako dobre in prijateljske odnose med državama.