Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch na Deželnem sedežu RAI za Furlanijo Julijsko krajino

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes obiskala Deželni sedež RAI za Furlanijo Julijsko krajino. Srečala se je z direktorjem Sedeža Guidom Corso, odgovorno urednico Slovenskega programskega oddelka Martino Repinc, glavnim urednikom Slovenskih informativnih sporedov Markom Tavčarjem ter njegovimi sodelavci.
Stojijo.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch, Martina Repinc, Marko Tavčar, sodelavci Rai. | Avtor: USZS

1 / 2

Ministrica dr. Jaklitsch se je v krajšem pogovoru direktorju Corsi zahvalila za dobro delo ter pozdravila pripravo nove konvencije med radiotelevizijsko družbo RAI in italijansko vlado, ki je podlaga za delovanje slovenskega programa, s katero bi se slovenskim programom priznal status produkcijskega središča z avtonomno finančno postavko. Sedanja konvencija se namreč že od leta 2015 zgolj podaljšuje, kljub dogovorom, da naj bi se pripravilo novo besedilo. Spregovorila sta tudi o dobrem sodelovanju med RAI in RTV Slovenijo, obenem pa se strinjala, da velja v prihodnje to sodelovanje še okrepiti.

V pogovoru z uredništvom informativnega programa se je ministrica seznanila z njihovo stvarnostjo, delom ter izzivi, s katerimi se soočajo. Še posebej so izpostavili željo po dodatnih zaposlitvah, kar bi jim med drugim omogočilo večjo prisotnost tudi na spletu, ki je danes skorajda nujna. Ekipa slovenskega programa je namreč najmanjša med vsemi programi RAI. Dobro sodelujejo z RTV Slovenijo, še posebej s koprskim studiem, sogovorniki pa so bili enotnega mnenja, da bi bilo dobro in prav, da bi bile zamejske vsebine še bolj prisotne v slovenskem medijskem prostoru, še posebej v informativnem delu. Pri tem jim je ministrica obljubila vso svojo podporo. Novinarji so poudarili, da je za kvalitetno delo pomembna tudi ustrezna usposobljenost. Izrazili so željo po izobraževanjih na področju novinarskega dela v slovenskem jeziku, kar je zagotovo lahko še dodatna spodbuda k večjemu povezovanju in sodelovanju z RTV Slovenija.