Skoči do osrednje vsebine

Minister za kulturo bo nocoj slovesno otvoril razstavo Zlata sled

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti bo nocoj, 21. junija 2021, ob 19. uri slovesno otvoril razstavo Zlata sled, ki so jo v Narodnem muzeju Slovenije pripravili ob 200-letnici prvega javnega muzeja na Slovenskem.
Vizualna podoba razstave, ki jo sestavljajo različni predmeti z razstave

Razstava Zlata sled

1 / 2

Zlato je eden od najdragocenejših materialov, iz katerih so v preteklosti izdelovali najpomembnejše in najdragocenejše predmete, ki so utelešali moč, ugled in visok družbeni položaj lastnika ter odsevali njegovo bogastvo. V teh predmetih se skrivajo zgodbe o velikih mejnikih, dogodkih in osebnostih iz zgodovine slovenskega prostora.

Tem zgodbam bomo lahko sledili na razstavi v atriju Narodnega muzeja Slovenije. Razstavljeni predmeti so razporejeni v štiri segmente, ki jih na materialni in simbolni ravni zaznamuje zlato: Moč in oblast, Cerkev in sveto, Čast in slava ter Bogastvo in razkošje. Vsak od segmentov bo predstavljal del zgodbe, ki jo zaokrožata uvodni in zaključni del. V uvodnem delu se bodo obiskovalci poučili o zlatu kot zelo posebnem elementu in njegovih lastnostih, v zaključnem pa o mnogih konotacijah, ki jih v sebi nosi zlato na simbolni ravni.

Poleg predmetov iz matičnih zbirk Narodnega muzeja Slovenije bodo na ogled tudi predmeti iz zbirk drugih slovenskih muzejev, ki hranijo dediščino slovenskega naroda in Slovencev. 

Razstava bo na ogled do 2. maja 2021. 

Več o razstavi je objavljeno na strani Narodnega muzeja Slovenije.