Skoči do osrednje vsebine

Javna predstavitev predloga Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja SV do leta 2035

Na Ministrstvu za obrambo je danes potekala javna predstavitev predloga Resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035.

Resolucijo o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2035, ki je najvišji razvojno-usmerjevalni dokument, s katerim se načrtujejo okvir dolgoročnega doseganja potrebne stopnje razvoja organizacije in posodobitve sil ter zmogljivosti in povezljivost Slovenske vojske (SV) za uresničevanje nacionalnih interesov, je predstavil državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Uroš Lampret. V razpravi sta še sodelovala načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in generalni direktor Direktorata za obrambno politiko Uroš Zorko.

Kot je v uvodu povedal državni sekretar Lampret, temelji dokument na dveh bistvenih stebrih, na posodobitvi in obsegu ter strukturi Slovenske vojske. V predlogu resolucije je predvidenih več faz razvoja Slovenske vojske in sedem pomembnejših sistemskih ukrepov: vzpostavitev sposobnejših vojaških zmogljivosti, prilagoditev obsega, strukture in organiziranosti Slovenske vojske z oblikovanjem popolnjenega jedra prednostnih sil, vzpostavitev prostorske organiziranosti za zmožnost naraščanja števila pripadnikov sil SV z uporabo novih oblik pogodbene rezerve, krepitev profesionalizma, vojaške etike, voditeljstva in organizacijske kulture, izboljšanje delovnopravnega statusa pripadnikov zaradi posebnosti vojaškega poklica, nadgradnja sistema vojaškega izobraževanje, usposabljanja in urjenja ter priprava in uveljavljanje sodobnih strategij, doktrin, taktik ter postopkov. Sodelujoči so dokument ocenili kot realističen in dobro sestavljen ter dovolj ambiciozen. Po besedah državnega sekretarja se bo resolucija uresničevala s srednjeročnimi obrambnimi programi, ki jih bo sprejemala Vlade Republike Slovenije, in bo podlaga za pripravo ter sprejetje nove obrambne in tudi vojaške strategije.

Predlog resolucije je objavljen na portalu E-demokracija.

Predstavniki ministrstva in Slovenske vojske sedijo pred panojem in predstavljajo resolucijo

Resolucijo je predstavil državni sekretar na MO Uroš Lampret. V razpravi sta še sodelovala načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Robert Glavaš in generalni direktor Direktorata za obrambno politiko Uroš Zorko | Avtor: Bruno Toič, MORS

1 / 2