Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Jože Podgoršek na 140. letnici slovenskega sladkovodnega ribištva

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil osrednje prireditve Ribiške zveze Slovenije, ki bo potekala ob letošnji 140. obletnici ustanovitve Ribarskega društva za Kranjsko, kar predstavlja začetek organiziranega sladkovodnega ribištva na slovenskem ozemlju. Ob robu tega častitljivega dogodka bodo praznovali tudi 80 let izhajanja stanovskega glasila Ribič. Dogodek je potekal pod častnim pokroviteljstvom predsednika države Boruta Pahorja.
Minister v sivi obleki za govorniškim pultom

Minister dr. Jože Podgoršek | Avtor: MKGP

1 / 2

V uvodnem nagovoru je minister dr. Jože Podgoršek čestital ribičem ob jubileju in poudaril, da je nanje zelo ponosen. Izpostavil, je da je slovensko ribištvo v 140 letih razvoja prešlo skozi številne razvoje faze, od izropavanja slovenskih rek pa vse do trajnostnega ravnanja z vodami. Prav slednje mora biti glavno vodilo slovenskega ribištva tudi v prihodnje. Naša prva naloga je, da varujemo naše naravne vire tla, zrak in vodo ter s tem omogočamo tudi ohranjanje biodiverzitete.

 »Ministrstvo bo preko ribiškega sklada tudi v bodoče skrbelo za razvoj, sladkovodnega in morskega ribištva. Vesel sem, da danes, če spoštujemo zakonodajo, ne moremo iztrebiti slovenskih rek. Zgodovina nas je večkrat naučila, da moramo čuvat in investirat v to kar imamo. Kljub nekaterim izzivom, ki nas čakajo sem prepričan, da lahko z optimizmom zremo v prihodnje.«

Kot eno od pomembnih pridobitev za prihodnost je izpostavil tudi v novo ribogojnico za vzrejo mladic, ki so jo pretekli konec tedna odprli v Kobaridu. Dodal jem da na ministrstvu pričakujejo še številne pobude in izzive s strani ribičev, ki jih bodo poskušali po najboljši meri tudi uresničevati.