Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na Zdravstvenem razvojnem forumu in srečanju s koprskim županom ter načelniki upravnih enot

Drugi dan Zdravstvenega razvojnega foruma, ki poteka v Portorožu, je s pozdravnim nagovorom začel minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Za tem se je srečal še z županom občine Koper in načelniki upravnih enot Koper, Izola in Piran. Zbranim na forumu je minister na kratko predstavil nekaj dosežkov na področju digitalizacije, ki so v času pandemije postali še pomembnejši.
minister stoji za govornico

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je na Zdravstvenem razvojnem forumu predstavil nekaj dosežkov na področju digitalizacije | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 4

Pandemija je procese digitalizacije nepredstavljivo pospešila. Pozitivni učinki digitalne preobrazbe pa nam bodo služili tudi po tem, ko se bo svet vrnil v stare tirnice.

Še pred začetkom epidemije smo na portalu SPOT skupaj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje ponudili novo storitev: elektronski bolniški list. Proces je popolnoma digitaliziran: podatki se med zdravniki, delodajalci in zavodom za zdravstveno zavarovanje izmenjujejo po elektronski poti, namesto da bi zaposleni prenašal potrdilo od zdravnika do delodajalca.

Ob tem je kot sodobno elektronsko orodje minister izpostavil tudi portal zVem, ki nam prek spleta omogoča lažji in enostavnejši dostop do svoje zdravstvene dokumentacije (izvidi, recepti, napotnice, naročanje…). »Da bi državljani lahko v čim večjem številu dostopali do portala zVem, danes gotovo najaktualnejše storitve v javnem sektorju, vsak dan dodajamo nova mesta prijavnih služb, ki morajo pred izdajo zanesljivih e-identitet preveriti našo istovetnost,« je povedal minister Koritnik. »Na teh novih točkah vzpodbujamo pridobivanje predvsem mobilne e-identitete smsPASS kot sodobnejši način izkazovanja naše istovetnosti.«

V času pandemije smo prav tako zaznali bistveno povečanje oddaje elektronskih vlog na portalu eUprava, vpeljali pa smo tudi elektronsko vročanje za osebno vročanje dokumentov v upravnih zadevah, in sicer s produkcijo projekta eVročanje: vročanje dokumentov državljanom v varni elektronski predal na eUpravi. »Tukaj gre za zmagovalno kombinacijo enostavnosti in osredotočenosti na potrebe uporabnikov. Seveda pa nas čaka vključitev tudi drugih organov, predvsem pa občin,« je rešitev komentiral minister.

Kot uspešen projekt je izpostavil tudi vzpostavitev mobilne aplikacije #OstaniZdrav, ki si jo je do sedaj preneslo že več kot 370.000 ljudi v državi. »Dokazali smo, da smo lahko uspešni tudi z manjšimi vlaganji ter s strokovnim znanjem in agilnostjo,« je ob tem poudaril, nato pa ob koncu spomnil še na rešitev, ki prihaja prihodnje leto: elektronska osebna izkaznica z biometričnimi podatki.

Srečanje s koprskim županom in načelniki upravnih enot

Po forumu se je minister za javno upravo Boštjan Koritnik sestal še s koprskim županom Alešem Bržanom. Tema srečanja je bila mobilna identiteta smsPASS in sodelovanje občin pri zagotavljanju dodatnih zaposlenih na dodatnih prijavnih mestih za oddajo zahtevkov.

Temu je sledilo še delovno srečanje z načelniki upravnih enot Koper, Izola in Piran. Namen srečanja je bil pregled trenutnega stanja na upravnih enotah in njihova organiziranost.