Skoči do osrednje vsebine

Konzultacije generalne direktorice za zadeve Evropske unije s Poljsko

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica Direktorata za zadeve Evropske unije Barbara Sušnik je preko avdio-video konference opravila pogovor z vodjo Sektorja za evropske zadeve v Kabinetu predsednika vlade Republike Poljske Karolino Ostrzyniewsko.
pred ekranom

Generalna direktorica Barbara Sušnik s poljsko kolegico | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Sogovornici sta izrazili zadovoljstvo nad odličnimi odnosi med državama. Strinjali sta se, da je sodelovanje med državama zelo dobro in da imata pogosto podobna stališča glede evropskih in mednarodnih tem. Tudi gospodarsko sodelovanje sta ocenili kot zelo dobro, kar dokazuje tudi dejstvo, da se raven gospodarskega sodelovanja med pandemijo ni bistveno znižala.

Generalna direktorica Sušnik je predstavila prednostne naloge slovenskega predsedovanja Svetu Unije, ki se bo začelo 1. julija. Poudarila je pomen odpornosti Evropske unije na prihodnje krize, čim prejšnjega evropskega gospodarskega okrevanja in zagotavljanja strateške avtonomije. Izpostavila je Konferenco o prihodnosti Evrope, ki je pomembna z vidika vključevanja državljanov v razpravo o tem, kakšne Evrope si želijo v bodoče. Slovenija bo kot predsedujoča veliko pozornosti posvetila tudi vladavini prava v EU, pri čemer se bo osredotočala na izmenjavo dobrih praks in pozitivno agendo. Sogovornici sta se strinjali, da mora biti Evropska unija kredibilen partner v mednarodnih odnosih, ki bo sposoben zagotoviti varnost in stabilnost tudi v svoji soseščini. Zavzeli sta se za krepitev odnosov EU z Združenimi državami Amerike in izpostavili pomen evropske perspektive držav Zahodnega Balkana.

Ostrzyniewska je Sloveniji zaželela veliko uspeha v predsedovanju Svetu EU ter zagotovila podporo Poljske in pripravljenost za sodelovanje.