Skoči do osrednje vsebine

Dva slovenska podjetniška projekta v bitki za Evropsko nagrado za podjetništvo

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Javna agencija SPIRIT Slovenija je kot nacionalni koordinator tudi letos objavila javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Letos bosta našo državo zastopala projekt »Center za kreativnost (CzK)« na področju spodbujanja podjetniškega duha in projekt »Zeleni pingvin« na področju podpiranja trajnostnega prehoda.

Oba nominirana projekta osveščata, izobražujeta, navdušujeta in spodbujata različnih ciljne skupine k podjetniškemu, trajnostnemu načinu razmišljanja in delovanja in na svojem področju beležita vrsto izjemnih rezultatov in dolgoročnih učinkov.

V skladu s sprejetim Programom dela SPIRIT Slovenija za leto 2021 na področju promocije podjetništva in ustvarjanja pozitivne klime za razvoj podjetništva, je bil po navodilih operativnega priročnika Evropske komisije 7. aprila 2021 na spletnih straneh agencije objavljen Javni natečaj za evropske nagrade za spodbujanje podjetništva. Ta prepoznava in priznava najbolj uspešne spodbujevalce podjetništva v Evropi, predstavlja najboljše podjetniške prakse, povečuje zavedanje o dodani vrednosti podjetništva ter spodbuja in navdihuje potencialne podjetnike.
Letos je bilo odprtih šest tekmovalnih kategorij: spodbujanje podjetniškega duha, naložbe v podjetniška znanja, izboljšanje poslovnega okolja in podpora digitalnemu prehodu, spodbujanje internacionalizacije poslovanja, podpiranje trajnostnega prehoda ter odgovorno in odprto podjetništvo.

Komisija na SPIRIT Slovenija se je po pregledu prejetih prijav odločila, da bosta letos Slovenijo zastopala dva projekta, ki osveščata, izobražujeta, navdušujeta in spodbujata različnih ciljne skupine k podjetniškemu, trajnostnemu načinu razmišljanja in delovanja in na svojem področju beležita vrsto izrednih rezultatov in dolgoročnih učinkov. V kategoriji »spodbujanje podjetniškega duha« bo letos Slovenijo zastopal Muzej za arhitekturo in oblikovanje s projektom »Center za kreativnost«. To je prvi nacionalni razvojno-podjetniški spodbujevalnik za kulturni in kreativni sektor, ki skupaj z razpisi za spodbujanje kreativnih industrij Ministrstva za kulturo tvori podporno okolje za razvoj kreativnega sektorja v Sloveniji. S svojimi programi krepi ekonomsko in družbeno vrednost sektorja ter ga aktivneje povezuje z gospodarstvom in drugimi sektorji. CzK je danes že prepoznaven nacionalni akter v različnih evropskih pobudah in mrežah.

V kategoriji »podpiranje trajnostnega prehoda« pa se bo predstavilo podjetje Iskraemeco, d. d. s projektom »Zeleni pingvin«. Zeleni pingvin skupnostim prinaša pozitivne okoljske in družbene učinke, združuje pametne tehnologije in igrifikacijo za izgradnjo okoljske in digitalne pismenosti, začenši z mlajšimi generacijami in s postopnim širjenjem na vse starostne skupine, podjetja, mestno infrastrukturo. Projekt je zanimiv predvsem zato, ker s svojim delovanjem angažira ljudi, da osebno pripomorejo k nižanju ogljičnega odtisa in razvijejo nove navade.

V nadaljevanju letošnjega natečaja bo Evropska komisija izbrala člane žirije, ki bodo na skupnem zasedanju iz nabora prijav posameznih držav izbrali nominirance za ožji izbor v vsaki razpisani kategoriji. Nominiranci bodo povabljeni na zaključno prireditev s podelitvijo nagrad. Razglasitev zmagovalcev v posameznih kategorijah bo novembra letos v Portorožu v okviru letne skupščine Evropske komisije za mala in srednje velika podjetja.

Lani sta našo državo zastopala dva projekta: čezmejna platforma podjetniških dejavnosti festINNO - festival INOVATIVNOSTI, ki ga izvaja Fakulteta za management s partnerji ter projekt Slepota ni ovira za podjetništvo, ki ga izvaja Primorski tehnološki park d. o. o. Zadnji si je v konkurenci projektov iz devetih držav na evropski ravni prislužil še posebno nagrado v kategoriji “Odgovorno in vključujoče podjetništvo”.