Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 17. junija 2021

Nesreče v gorah

Izpostava Kranj

Ob 16.20 sta v bližini Prisanka, občina Kranjska Gora, obtičali dve alpinistki. Gorski reševalci Gorske reševalne službe (GRS) Kranjska Gora so s pomočjo helikopterja Slovenske vojske (SV) v spremstvu dežurne ekipe za reševanje v gorah nepoškodovani planinki prepeljali v dolino.

Izpostava Ljubljana

Ob 11.48 so gorski reševalci postaje GRS Kamnik posredovali na Veliki Planini, občina Kamnik, kjer se je poškodoval pohodnik. Na pomoč so jim priskočili tudi žičničarji, ki so poskrbeli za transport poškodovanca v dolino. V nadaljnjo oskrbo so ga prevzeli reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Kamnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Kranj

Ob 15.32 je med Planino Vodični vrh in Planino Zgornji Vogar, občina Bohinj, na smreki pristala in obvisela nepoškodovana jadralna padalka. S tehničnim posegom so njo in padalo rešili z drevesa gorski reševalci GRS Bohinj.

 

Delovne in rudniške nesreče

Izpostava Trbovlje

Ob 17.27 je v Dolenji Vasi v občini Zagorje ob Savi prišlo do delovne nesreče. Med raztovarjanjem tovora se je prevrnil kamion. V kabini je ostal ukleščen voznik. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Zagorje-mesto so na vozilu odklopili akumulator, s tehničnim posegom rešili voznika in ga predali v zdravstveno oskrbo reševalcem NMP Zagorje. Po izlitih motornih tekočinah so posuli vpojna sredstva.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 17.19 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo HNMP Brnik na krovu poletela v Topolšico, občina Šoštanj, od koder je prepeljala obolelo osebo v UKC Ljubljana. Gasilci PGD Velenje so zavarovali kraj pristanka helikopterja in nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Izpostava Maribor

Ob 12.10 je posadka s helikopterjem Slovenske vojske z dežurno ekipo Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor na krovu poletela v Juršinjo vas, občina Slovenska Bistrica, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor.

Ob 17.34 so v ulici Gaberca na Lovrencu na Pohorju gasilci PGD Lovrenc na Pohorju do prihoda reševalcev NMP nudili prvo pomoč oboleli osebi. Reševalci so jo odpeljali v UKC Maribor.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.50 je helikopter Slovenske vojske z dežurno medicinsko ekipo HNMP na krovu poletel v Cerkno, od koder je prepeljal obolelo osebo v Univerzitetni klinični center Ljubljana.

 

Nesreče na vodi in v vodi

Izpostava Koper

Ob 11.53 so na plaži v Simonovem zalivu v Izoli reševalci iz vode oživljali utopljenko. Na kraj dogodka so bili napoteni Reševalci slovenske Istre, ki so ponesrečenko prepeljali v Splošno bolnišnico (SB) Izola.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 19.20 je na cesti v Spodnjem Doliču v občini Vitanje padel motorist. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj nesreče, nevtralizirali razlite motorne tekočine, postavili motor nazaj na vozišče in pomagali reševalcem NMP Slovenske Konjice pri oskrbi ponesrečenca, ki je bil prepeljan v SB Celje.

Izpostava Koper

Ob 8.59 so na Tomšičevi ulici v Kopru trčila tri vozila. Gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Koper so zavarovali kraj dogodka. V prometni nesreči se je poškodovala ena oseba, ki je bila prepeljana v SB Izola.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.40 se je na Stari Vrhniki, občina Vrhnika, voznik z osebnim vozilom prevrnil na bok. Poškodovanih ni bilo. Posredovali so gasilci PGD Stara Vrhnika, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, nevtralizirali iztekle motorne tekočine, postavili vozilo na kolesa ter nudili pomoč policiji in avtovleki.

Ob 12.12 je na cesti Podpeč - Rakitna, občina Brezovica, padla motoristka in se poškodovala. Pred prihodom reševalcev NMP so jo oskrbeli gasilci PGD Podpeč in Preserje. Reševalci so jo prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 14.19 je na avtocesti Ljubljana – Domžale trčilo pet vozil, štiri osebna in kombinirano vozilo, v katerem so bili otroci. Gasilci GB Ljubljana so otroke pospremili na varno. Gasilci so s tehničnim posegom ločili vozila, odklopili akumulatorje in vpojna sredstva posuli po izlitih motornih tekočinah. Reševalci NMP Ljubljana so dve osebi oskrbeli in prepeljali v UKC Ljubljana.

Ob 15.36 je na križišču v Kalcah, občina Logatec, prišlo do trčenja dve motorjev in dveh osebnih vozil. Ena od motoristk se je hudo poškodovala. Gasilci PGD Dolnji Logatec so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje ter nudili pomoč reševalcem. Reševalci NMP Logatec in Sežana so poškodovano motoristko prepeljali v bolnico.

Ob 19.42 je v Cikovi, občina Grosuplje, voznik z vozilom zapeljal s cestišča in se pri tem poškodoval. Oskrbeli so ga reševalci NMP Ljubljana. Gasilci PGD Grosuplje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in nevtralizirali razlite tekočine.

Izpostava Murska Sobota

Ob 13.33 je na cesti Vadarci–Motovilci, občina Puconci, kombinirano vozilo trčilo v drevo. Posredovali so gasilci PGD Murska Sobota, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator in poskrbeli za požarno varovanje. Poškodovanih ni bilo.

Ob 14.33 je na avtocesti na odseku Pince - Lendava tovorno vozilo zapeljalo s cestišča v jarek. Gasilci Industrijske gasilske enote (IGE) Nafta Lendava so protipožarno in protinaletno zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč reševalcem NMP Lendava in zajeli tekočine, ki so iztekale iz tovornega vozila. Sanacija kraja nesreče še poteka.

Izpostava Nova Gorica

Ob 19.27 je v Cankarjevi ulici v Novi Gorici padel kolesar in si poškodoval v glavo. Gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost gasilske enote (JZ GRD GE) Nova Gorica so nudili pomoč reševalcem NMP Nova Gorica pri oskrbi poškodovanega kolesarja.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 6.46 je na cesti v Mestni log v Kočevju gorel izolator elektro vodnika na betonskem stebru. Gasilci PGD Kočevje so zavarovali kraj do prihoda dežurne službe Elektra, ki je izklopila elektriko.

Ob 10.57 je na Glavarjevi cesti v Komendi gorela lesena baraka velikosti okoli 10 x 3 m. Požar so pogasili gasilci PGD Komenda, Moste in Križ.

Ob 21.48 je na Mengeški cesti v Kamniku zagorelo na podstrešju stanovanjske hiše. Posredovali so gasilci PGD Kamnik in Duplica, ki so pogasili požar, prezračili prostore, objekt pregledali s termovizijsko kamero, izključili elektriko, zaprli vodo, osvetlili objekt in nudili pomoč policiji pri ogledu kraja. Po končanem gašenju so s folijo prekrili poškodovano ostrešje. Uničena je oprema za ogrevanje sanitarne vode in 10 kvadratnih metrov ostrešja. Bivalni del objekta je nepoškodovan.

Ob 21.50 je na Ljubljanski cesti v Domžalah zagorelo v kuhinjskem delu podjetja za dostavo hitre hrane. Posredovali so gasilci Centra za požarno varnost (CPV) Domžale in PGD Domžale mesto, ki so požar omejili in ga pogasili. Vzrok požara preiskuje policija. Dvema osebama, ki sta se nadihali dima, so gasilci nudili pomoč s kisikom do prihoda reševalcev iz Domžal in Kamnika.

Ob 23.06 je ob ljubljanski obvoznici v Ljubljani gorela baraka velikost 3x3 metra ter navlaka pred barako, ogenj pa je zajel tudi dve drevesi. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Zgornja Šiška, ki so požar omejili in ga pogasili.

Izpostava Novo mesto

Ob 7.48 je v Marentičevi ulici v Metliki zagorela električna napeljava bojlerja v kurilnici stanovanjske hiše. Gasilci PGD Metlika so pogasili požar, prezračili prostore in opravili pregled s termovizijsko kamero.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 17.58 je na avtocesti Celje - Ljubljana pred izvozom Lopata v občini Celje zagorelo osebno vozilo. Goreče vozilo, ki ga je ogenj v celoti uniči, so pogasili gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje.

Ob 19.04 je v Veliki Pirešici, občina Žalec, zagorelo osebno vozilo. Ogenj so omejili in pogasili gasilci PGD Velika Pirešica. Osebno vozilo je poškodovano.

Izpostava Postojna

Ob 17.01 je pred gostinskim lokalom na Kolodvorski cesti v Kozini, občina Hrpelje-Kozina, zagorelo v predelu motorja osebnega avtomobila. Posredovali so gasilci PGD Materija in Zavoda za gasilno in reševalno službo Sežana (ZGRS) Sežana, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator ter predel motorja, kjer je prišlo do kratkega stika, zalili z vodo. Pred njihovim prihodom je mimoidoči pomagal omejiti požar na vozilu.

 

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Koper

Ob 18.19 je v Jagodju, občina Izola, občan zaradi vetra izgubil nadzor nad ognjem. Travniški požar so pogasili gasilci JZ GB Koper in PGD Izola.

Ob 21.47 so v Jagodju, občina Izola, gasilci JZ GB Koper, ponovno z vodo zalili pogorišče, kjer je gorelo preko dneva.

Izpostava Novo mesto

Ob 15.14 je v ulici Ob potoku v Novem mestu gorela suha trava. Gasilci Gasilskega reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so pogasili požar na površini okoli 200 kvadratnih metrov.

Izpostava Postojna

Ob 13.47 je v naselju Dolnji Zemon, občina Ilirska Bistrica, gorela skladovnica drv. Požar so pogasili gasilci PGD Ilirska Bistrica. Zgorelo je okoli dva kubična metra drv.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 00.43 je na Pegamovi ulici v Ljubljani gorel zabojnik za smeti. Gasilci GB Ljubljana so pogasili goreč zabojnik in preventivno z vodo zalili še ostale zabojnike.

Ob 19.48 je na Trgu 9. maja v Ljubljani gorel zabojnik za zbiranje papirja. Požar so pričeli gasiti očividci, dokončno pa so ga pogasili gasili GB Ljubljana, ki so opravili tudi preventivni pregled okolice.

 

Eksplozije

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 8.52 je v podjetju na Koroški cesti na Ravnah na Koroškem v peči prišlo do eksplozije žlindre in tekočega jekla. V nesreči sta se poškodovala dva delavca, ki so ju na kraju oskrbeli reševalci Zdravstvenega reševalnega centra Koroške (ZRCK) Ravne na Koroškem. Huje poškodovanega je helikopter SV v spremstvu medicinskega osebja HNMP Maribor prepeljala v UKC Maribor. Gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem so požar pogasili in nudili pomoč reševalcem.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Kranj

Ob 2.06 se je na Cesti železarjev na Jesenicah v podjetju sprožil senzor za zaznavanje vodika in monoksida. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so pregledali prostore in prezračevalne naprave. Merilne naprave so zaznale prisotnost monoksida, zato so gasilci izklopili peč in prezračili prostore.

Izpostava Nova Gorica

Ob 0.44 so na Tovarniški cesti v Ajdovščini v večstanovanjskem objektu zaznali vonj po plinu. Gasilci GRC Ajdovščina so preventivno pregledali prostore in jih prezračili.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 13.06 so v bližini Ulice Franja Malgaja v Šentjurju, občina Šentjur, opazili odloženo zemljino pomešano z neznano snovjo. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.

Ob 17.08 je bil v Šmartnem ob Paki na reki Paka opažen večji madež zaenkrat neznane nevarne snovi. Gasilci PGD Velenje so v reko namestili lovina črevesa in pivnike, ki jih bodo odstranili v prihodnjih dneh.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 15.47 so na Šercerjevi cesti v Velenju gasilci PGD Velenje s tehničnim posegom odprli vrata stanovanjske hiše.

Ob 16.13 so na Kidričevi ulici v Rogaški Slatini v dvigalu  garažne hiše obtičale tri osebe. Gasilci PGD Steklarna Rogaška Slatina so s tehničnim posegom rešili ujete in obvestili upravljalca dvigala.

Izpostava Kranj

Ob 12.22 so v naselju Rakovica, občina Kranj, gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom vstopili v hišo, v katerem naj bi bila neodzivna oseba. Reševalci NMP Kranj so ugotovili, da je oseba mrtva.

Ob 15.29 so na Cankarjevi cesti v Tržiču gasilci GARS Kranj s tehničnim posegom iz okvarjenega dvigala rešili ujeto osebo in obvestili pristojno servisno službo.

Ob 19.49 je na Hrušici, občina Jesenice, v praznem stanovanju v stanovanjskem bloku, počila vodovodna cev, voda pa je zamakala spodnje prostore. Gasilci GARS Jesenice so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in preprečili iztekanje vode iz pokvarjene cevi.

Izpostava Ljubljana

Ob 13.42 so v Aškerčevi ulici v Domžalah gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale nudili pomoč občanki. Prevzeli so jo reševalci NMP Domžale in jo prepeljali v bolnico.

Ob 18.27 so na Cesti na Brdo v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim posegom odprli vhodna vrata hiše, v kateri je bila oseba, ki je potrebovala pomoč. V nadaljnjo oskrbo so jo prevzeli reševalci NMP Ljubljana.

Ob 20.00 se je na Linhartovi cesti v Ljubljani na štedilniku v zaklenjenem stanovanju smodila hrana. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom odprli vrata in omogočili lastniku, da je štedilnik ugasnil.

Izpostava Maribor

Ob 13.58 so gasilci PGD Bistrica ob Dravi z gozdne poti proti Domu Pečke, občina Ruše, odstranili podrto drevo.

Izpostava Murska Sobota

Ob 15.31 so gasilci PGD Murska Sobota ob prisotnosti policije vstopili v stanovanje večstanovanjskega objekta v Murski Soboti, kjer so našli onemoglo osebo. Oskrbeli so jo reševalci NMP Murska Sobota.

Izpostava Postojna

Ob 10.53 so na Pivški ulici v Postojni gasilci PGD Postojna nudili pomoč reševalcem NMP Postojna pri prenosu obolele osebe iz večstanovanjske stavbe v reševalno vozilo.

Izpostava Trbovlje

Ob 18.54 so na Trgu Revolucije v Trbovljah gasilci PGD Trbovlje-mesto s tehničnim posegom rešili osebo iz dvigala. Dvigalo so izklopili in obvestili serviserja.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/